Yaralı Yaban Kazı Tedavi Altına Alındı

Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Ersöz: 'Kazın sağ bacağının kırık olduğunu tespit ettik. Tahmin ediyorum ki 3 gün içerisinde eski sağlığına kavuşacaktır. Tedavisinin ardından Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü'ne, doğal yaşamı olan alana bırakacağız' Kazı yaralı halde bulan çiftçi Elarslan: 'Çok sevdim bu kazı. Beslemeyi düşündüm, sonra 'eceremem zayi olur günahına girmiş olurum, hiç olmazsa emin ellere gitsin' dedim'

Yalova'nın Termal ilçesinde bir çiftçi tarafından yaralı halde bulunan 10 kiloluk yaban kazı, tedavi altına alındı.

İlçeye bağlı Yeni Mahalle'de çiftçilik yapan Abdullah Elarslan, evinin yakınında sağ bacağı kırık olduğu için yürüyemeyen bir yaban kazı buldu.

Yaralı kaza, iki gün kendi imkanlarıyla bakan Elarslan, daha sonra durumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürlüğü ve Belediye Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bildirdi.

Yalova Belediyesine ait teçhizatlı araca konulan yaralı kaz, Veterinerlik İşleri Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. Yaralı kaz, tedavisinin ardından yeniden doğaya salınacak.

- 'Çok sevdim bu kazı'

Kazı yaralı halde bulan Elarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar kovalarken gördüğü kazın, sağ ayağı kırıldığı için yürüyemediğini söyledi.

Elarslan, yaralı kazı koruma altına aldığını ve bir süre kendisinin baktığını belirterek, şöyle konuştu:

'Onu getirip bahçemde ilk müdahaleyi yaptım ve yetkililere haber verdim. İki gündür de kendim bakıyorum besledim. Çok güzel bir kaz. 65 yaşındayım memleketim Iğdır'da da birçok kaz gördüm ama böylesini ilk defa görüyorum. Çok sevdim bu kazı. Beslemeyi düşündüm, sonra 'beceremem zayi olur günahına girmiş olurum, hiç olmazsa emin ellere gitsin' dedim. Emin ellere gittiği için gözüm arkada kalmaz.'

- '3 gün içerisinde eski sağlığına kavuşacak'

Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Cumhur Ersöz de göçmen kazın buradan geçtiği sırada sakatlanarak sürüsünden ayrıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

Ersöz, kazın ilk muayenesini yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Kazın sağ bacağının kırık olduğunu tespit ettik. Orman ve Su İşleri Bakanlığının Yalova'ya gönderdiği röntgen cihazıyla kırığın kesin tespitini yapacağız ve tedavi sürecine gideceğiz. Tahmin ediyorum ki 3 gün içerisinde eski sağlığına kavuşacaktır. Tedavisinin ardından Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü'ne, doğal yaşamı olan alana bırakacağız.'

- '10 kilo ağırlığında iri bir kaz'

Yaban kazının, yetişkin ve büyük bir kaz olduğuna işaret eden Ersöz, 'Yaklaşık 10 kilo ağırlığında iri bir kaz. Bunlar yılda 8 bin kilometre uçuş yapıyorlar. Özellikle göç mevsiminde oldukları için bu bölgeye gelmiş. Değerli bir kaz. Umarım sağlığına en kısa zamanda kavuşacak.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA