Vatan Parti̇si̇ Genel Başkanı Peri̇nçek Açıklaması

'Referandumda 'evet' oyları ağır bassa bile cumhurbaşkanlığı sistemi 2 yıl sonra uygulanacak. Bu durumda halk oylamasına sunulan sistem Türkiye'nin önünde bekleyen yakıcı sorunlara çözüm getirmiyor, tersine yeni sorunları davet ediyor'

Vatan Parti̇si̇ Genel Başkanı Doğu Peri̇nçek, 'Referandumda 'evet' oyları ağır bassa bile cumhurbaşkanlığı sistemi 2 yıl sonra uygulanacak. Bu durumda halk oylamasına sunulan sistem Türkiye'nin önünde bekleyen yakıcı sorunlara çözüm getirmiyor, tersine yeni sorunları davet ediyor.' dedi.

Perinçek, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyi̇p Erdoğan'a anayasa değişikliğiyle ilgili mektup gönderdiğini söyledi.

Toplantıda mektubu okuyan Perinçek, 'Türkiye'nin üzerine bombalar atıldığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırların ötesinde savaştığı koşullarda yaşıyoruz. Bugün Türkiye, sizin de vurguladığınız gibi istiklal savaşı vermektedir. Öte yandan gittikçe ağırlaşan ekonomik sorunları milletçe göğüslemek durumundayız. Geniş yığınların geçim derdi ağırlaşıyor.' diye konuştu.

Perinçek, açıklamasında mektuptan, 'Bu koşullarda Türkiye'nin iki yıl sonra yürürlüğe girecek bir anayasa değişikliği için 60 gün sürecek bir referandum kamplaşması içine sokulmasının ne kadar yerinde olduğu konusunu takdirlerinize sunuyorum.Mehmetçiğimiz ve polisimiz teröre karşı canla başla mücadele ederken, milletin iç cephede bölünmesi istiklal savaşı manzarası olmaz.Gün, ülke içinde evet-hayır mücadelesi günü değildir.Gün, vatan savaşını kazanmak ve ekonomik zorlukları göğüslemek için birleşme günüdür.' ifadelerine de yer verdi.

Doğu Perinçek'in okuduğu mektuptan bazı bölümler ise şöyle:

'Sayın Cumhurbaşkanımız, referandumda 'evet' oyları ağır bassa bile cumhurbaşkanlığı sistemi önümüzdeki TBMM seçimi ve cumhurbaşkanı seçiminden sonra, başka deyişle 2 yıl sonra uygulanacak. Bu durumda halk oylamasına sunulan sistem, Türkiye'nin önünde bekleyen yakıcı sorunlara çözüm getirmiyor, tersine yeni sorunları davet ediyor. Mevcut hükümet sistemi değiştiği halde uygulanmaya devam edecek, yeni gelen cumhurbaşkanlığı sistemi ise ancak 2 yıl sonra yürürlüğe girecektir. Böylece ülkemizde 2 yıl sürecek bir kararsızlıklar, tereddütler ve kargaşalıklar döneminin kapısı açılmaktadır. Oysa Türkiye'nin yetki çatışmaları ve otorite bunalımları yaşamaya tahammülü yok.

Bu koşullarda, anayasa değişikliğinin imzalanmaması yoluyla, hükümet sistemi konusunun bir bakıma ertelenmesi, 80 milyon tarafından alkışlanacak ve saygıyla karşılanacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, cumhurbaşkanlığı seçimi iki yıl sonra olacaktır ancak milletin bütününü kucaklayan lider olma olanağı önümüzdeki 15 günün içindedir. Bir imzanın atılması ya da atılmaması da bazen tarihi bir seçimdir. Bugün sizin değerlendirmeniz ve sorumluluğunuz sayesinde, 'hayır' diyenleriyle ve 'evet' diyenleriyle bütün milletin kazanacağı bir seçime önderlik etmek sizin yetkinizdedir.'

Perinçek'in mektubu okuduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kaynak: AA