Fas'ın 'İyilik Meleği' Evini Kanser Hastalarına Açtı

Eşinin cenazesinde duyduğu bir sözle hayatı değişen 67 yaşındaki Karti, 'dünyadaki tek maddi varlığım'dediği evini kanser hastalarına açtı'Cennet Kanser Hastaları Evi' adında dernek haline getirdiği evinde ayda yaklaşık 120 hastayı misafir eden Karti:'(Cenazede) Hocanın, 'ölen kişi tüm malını kaybeder, sadece yaptığı iyilikleri beraberinde götürür' şeklindeki sözleri beni çok etkiledi. Ne yapabileceğimi düşündüm. Dünyadaki tek maddi vardığım bu ev. O gün evimi kanser hastalarına açmaya karar verdim. Zor şartlarda tedavilerini sürdüren şehir dışından gelen hastaları evimde ağırlamaya başladım'Cennet Kanser Hastaları Evi Derneği Genel Sekreteri Sasivi:'Ayda 120 civarında hastayı misafir ediyoruz. Hastalarımızın kalış süreleri 1 ila 20 gün arasında değişiyor. Psikolojik destek verdiğimiz hastaların sağlık durumunu gönüllü doktor ve eczacılarımızla takip ediyoruz'

MEHMET AKİF TURAN - Fas'ta 67 yaşındaki iyiliksever Hatice el-Karti, yaklaşık on yıldır tedavi olmak için ülkenin farklı kentlerinden başkent Rabat'a gelen kanser hastalarını evinde misafir ediyor. On yıl önce eşinin vefat etmesinin ardından evini kalacak yeri olmayan kanser hastalarına açan Karti, bugün oluşturduğu dernek ile ülke çapında tanınan bir hayır merkezinin başında bulunuyor.

Bir odada kısıtlı imkanlarla başladığı yardım serüveninin, bugün evinin Rabat'a gelen maddi imkanları yetersiz kanser hastalarının ilk başvurduğu merkezlerden biri haline gelmesiyle sonuçlandığını anlatan yaşlı kadın, her şeyin kocasının cenazesinde duyduğu bir sözle başladığını söyledi.

AA muhabirine konuşan Karti, 'Kocamı kaybettiğim gün hocanın, cenazede söylediği bir söz hayatımı değiştirdi.' dedi. 2007'de kocasını kaybettiği günün kendisi için 'dönüm noktası' olduğunu belirten Karti şunları söyledi:

- 'İyilik bulaşıcıdır' sözünün canlı tanığı

'Hocanın, 'ölen kişi tüm malını kaybeder, sadece yaptığı iyilikleri beraberinde götürür' şeklindeki sözleri beni çok etkiledi. Ne yapabileceğimi düşündüm. Elimdeki tek maddi vardığım bu ev. O gün evimi kanser hastalarına açmaya karar verdim. Zor şartlarda tedavilerini sürdüren şehir dışından gelen hastaları evimde ağırlamaya başladım.'

Rabat’ın mütevazı semtlerinden Menal'de Yakup Mansur Mahallesi'nde bulunan 3 katlı evinin bir odasını kendisine ayırdığını, kalan kısımlarını ise tümüyle hastaların hizmetine sunduğunu ifade eden Karti, ilk başlarda hastalarla tek başına ilgilendiğini, kapısını çalan kimseyi geri çevirmediğini ancak Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu şekilde kayıt dışı olarak hareket edemeyeceğini bildirmesi üzerine evini hayırseverlerin de yardımıyla derneğe çevirdiğini anlattı.

Karti, hayatını kanser hastalarına adadığını, ölümünün ardından da evinin bu yolda kullanılmasını istediğini ve vasiyetini şimdiden hazırladığını dile getirdi.

- Tek odadan 'Cennet Kanser Hastaları Evi Derneği'ne

'Cennet Kanser Hastaları Evi Derneği' adıyla çalışmalarına devam eden Karti, evinin giriş katını danışma, misafir kayıt salonu ve mutfak için ayırmış. İkinci katı hastaların yatak odası olarak düzenlendiği evde, en üst kat ise Faslı hayırsever Karti'nin odası, toplantı salonu ve revir şeklinde ayarlanmış.

Ayda yaklaşık 120 hastayı misafir eden Karti, hastaların kayıt altına alınması, tedavi süreçlerinin takibi ve hastanelere gidiş gelişlerini de sağlıyor. Gönüllülerin yanı sıra dernekte bir şoför, bir danışma görevlisi, hasta kabul ve kayıt elemanı, temizlik görevlisi, iki de aşçı çalışıyor.

Hastalar zorlu ve masraflı tedavi süreçleri boyunca, burada hem ilaç yardımı hem de psikolojik destek alarak Rabat’ta bulunan tam teşekküllü hastanelerde tedavilerini devam ettirme imkanı buluyor.

- 'Kalacak yer sordum beni Hatice teyzeye gönderdiler”

Derneğe geleli henüz bir gün olduğunu söyleyen kanser hastası Fatima et-Türki, uzun ve meşakkatli tedavi sürecinde kalacak yer ararken böyle bir yer bulmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti. Türki şöyle konuştu:

'Kanser tedavisi görmek için Rabat’a 200 kilometre uzaklıktaki Sidi Süleyman kentinden geldim. Hastanede kontrollerimi yaptırdıktan sonra tedavi sürecinde kalacak yerim yoktu. Durumu yetkililere anlattım. Kalacak yer sordum beni Hatice teyzeye gönderdiler. Bu dernekten bu şekilde haberdar oldum.'

- 'Ayda 120 civarında hastayı misafir ediyoruz'

Cennet Kanser Hastaları Evi Derneği Genel Sekreteri Abdullah Sasivi, yaşlı bir kadının kişisel girişimiyle başlayan bu iyilik hareketinin şu anda ayda yaklaşık 120 hastanın misafir edildiği büyük bir merkez haline geldiğini ifade etti.

Sasivi, 'Ayda 120 civarında hastayı misafir ediyoruz. Hastalarımızın kalış süreleri 1 ila 20 gün arasında değişiyor. Psikolojik destek verdiğimiz hastaların sağlık durumunu gönüllü doktor ve eczacılarımızla takip ediyoruz.' dedi.

Derneğin hastalara yalnızca maddi destek sağlamakla yetinmediğine işaret eden Sasivi, düzenledikleri çeşitli etkinliklerle hastaların moral düzeyini yüksek tutarak hayata tutunmalarını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Cennet Kanser Hastaları Evi Derneği Başkan Yardımcısı Salih el-Karti de yardımseverlerin katkılarıyla her geçen gün daha da büyüdüklerini ve kanser hastası misafirlerine çok daha iyi şartlarda hizmet verdiklerini ifade etti.

Kapılarına gelen kanser hastalarını geri çevirmek istemediklerini dile getiren Karti, dernekteki günlük hizmet alan kapasitesi 12 iken bazı zamanlarda bu sayıyı aştıklarını belirtti. Karti şunları kaydetti:

'Derneğimiz 12 kişilik yatak kapasitesine sahip. Ancak bazen ülkenin uzak bölgelerinden gelen hastalar başvuruyor. Onları geri çeviremiyoruz. Dolayısıyla bazı günlerde şartları zorlayarak kişi sayımızı 18'e kadar çıkarıyoruz. Misafirhanemizi yardımseverlerin katkılarıyla büyüterek daha çok hastayı daha iyi şartlarda misafir etmeyi hedefliyoruz.'
Kaynak: AA