'15 Temmuz Darbe Teşebbüsü Bağlamında Ceza Sorumluluğu' Paneli

Prof. Dr. Özgenç: 'Darbe girişimine ilişkin davalarda uluslararası alanda başarılı olunması için iç hukuk yollarının sağlıklı bir şekilde işletilmesi gerekir. Aksi takdirde bunun bazı olumsuz sonuçları olacaktır. İç hukuk yollarının sağlıklı işletilememesi sebebiyle Yunanistan'a kaçan darbecilerin ilgili ülkelerden iade edilmesinde sorunlar çıktı'

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, darbe girişimine ilişkin davalarda uluslararası alanda başarılı olunması için iç hukuk yollarının sağlıklı bir şekilde işletilmesi gerektiğini belirtti.

Birlik Vakfı İstanbul Şubesi tarafından Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Konferans Salonunda düzenlenen '15 Temmuz Darbe Teşebbüsü Bağlamında Ceza Sorumluluğu' konulu paneli, Avukat Ali Cahit Polat'ın moderatörlüğünde yapıldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Özgenç, darbe girişiminin cezai sonuçlarına değinerek, suç ve terör örgütlerine yönelik soruşturmaların hem adli hem de idari ayaklarının olduğunu söyledi.

Özgenç, suç örgütü ifadesinin, suç işlemek amacıyla insanların aralarında hiyerarşik bir ilişki oluşturarak, bu amaç etrafında birleşmelerini anlattığını vurgulayarak, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davaların tamamının şimdiye kadar açılmış olması gerektiğini ancak davaların açılmasında geç kalındığını savundu.

Darbe girişimine ilişkin davalarda uluslararası alanda başarılı olunması için iç hukuk yollarının sağlıklı bir şekilde işletilmesi gerektiğini anlatan Özgenç, şöyle konuştu:

'Aksi takdirde bunun bazı olumsuz sonuçları olacaktır. İç hukuk yollarının sağlıklı işletilememesi sebebiyle Yunanistan'a kaçan darbecilerin ilgili ülkelerden iade edilmesinde sorunlar çıktı. Örgüt üyeliği veya yöneticiliği ile suçlanan bir kişi aynı zamanda somut bir suça taraftır. Etkin pişmanlık yasasından yararlanan bir kişinin, suçu açığa çıkaracak açıklayıcı bilgiler vermesi gerekir.'

Kaynak: AA