Destek Paketleri Ekonomiyi Canlandıracak

İş dünyası örgütleri hükümetin peş peşe açıkladığı reform ve destek paketlerinin ekonomiye hareketlilik getireceği umudunu taşıyor MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: 'Cazibe Merkezleri Programı için 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık bin 200 müracaat yapılması reformların uygulanabilir olduğunu gösteriyor' İSO Başkanı Bahçıvan: 'Önlemler, kuşkusuz başta KOBİ’lerimiz olmak üzere, sanayicilerimizin 2017'yi planlarken elini güçlendiren adımlar oldu'.

MUSAB TURAN - İş dünyası örgütleri, hükümetin son aylarda peş peşe açıkladığı reform ve destek paketlerinin ticari hayatı canlandıracağı görüşünü taşıyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor bir dönemeçten geçen Türkiye'nin ekonomi üzerinden yapılan algı operasyonlarıyla mücadele ettiğini, bunda da başarılı olduğunu söyledi.

Olpak, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının iş aleminde karşılık bulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'Reformların içeriği kadar hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi de önemli. Yatırımcıların programa ilişkin düzeylerini anlamak için ön talep toplama süreci 28 Kasım -14 Ocak'ta yapıldı. Cazibe Merkezleri Programı için 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık bin 200 müracaat yapılması; toplam yatırım tutarının 19 milyar 600 milyon lira seviyesinde olması umut verici. Bu veriler bir yandan reformların uygulanabilir olduğunu gösterirken, diğer taraftan da başvuruların gelecek dönemde artarak devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Program kapsamında açıklanan ve yatırımcının finansmana ulaşımını kolaylaştıran sıfır faizli yatırım kredisi ve yarısı devlet tarafından karşılanacak olan 'faiz oranı indirilmiş işletme kredisi' uygulamaları bu bağlamda çok önemli bir teşvik. Buna ek olarak 'Makine-teçhizat yatırımlarında sıfır faizli kredi ve yatırımcılara OSB’lerde 'fabrika tahsisi' gibi diğer teşvik ve destekleri de önemli birer fırsat olarak görüyoruz.'

- Reformların 2017'ye katkısı

Yatırımların ekonomik büyüme için birinci derecede önemli değişkenler olduğuna dikkati çeken Olpak, reformların 2017 ekonomik büyümesine destek olacağını belirterek, 'Cazibe Merkezleri Programı kapsamında ön taleplerin alındığı dönemde toplam yatırım tutarının 19,6 milyar lira olduğunu göz önüne aldığımızda, reformların 2017 yılında Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine ciddi bir destek vereceği, bereketli bir dönemi başlatacağı anlaşılıyor.' diye konuştu.

- 'Bir yıllık istihdam' anlamına geliyor'

Geçen yılın ekim ayı rakamlarına göre Türkiye ekonomisinde işsizliğin yüzde 11,8 düzeyinde olduğunu hatırlatan Olpak, Mayıs 2016 döneminden itibaren tedrici bir artışın söz konusu olduğunu kaydetti.

Reformların istihdama önemli ölçüde katkıda bulunacağını anlatan Olpak, 'Sayın Başbakanımızın açıkladığı öngörüllen istihdam 112 bin 400 seviyesinde. Program kapsamında öngörülen istihdamın 112 bin 400 olması çok önemli. Zira Türkiye ekonomisinin son 12 ayda sağladığı toplam yeni istihdamın yaklaşık 111 bin seviyesinde olduğunu göz önüne aldığımızda, Cazibe Merkezleri Programı tek başına 'Bir yıllık istihdam' anlamına geliyor.' dedi.

- 'Türkiye on yıllardır ekonomik anlamda kaybettiklerini geri alacak'

Olpak, Türkiye'de işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgelerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu belirterek, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt’te ortalama işsizlik oranının yüzde 25’e vardığını söyledi.

Bu oranın Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yüzde 18 dolaylarında seyrettiğini aktaran Olpak, şunları kaydetti:

'Cazibe Merkezleri Programı, oluşturacağı yeni istihdam olanaklarıyla en başta bölgeye, dolayısıyla da ülkemiz ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak. IMF’nin bir araştırmasına göre, Türkiye'ye 1970-2011 döneminde gelmesi beklenen yabancı sermaye yatırımı toplam 504 milyar dolar ol arak öngörülürken terör tehdidinden dolayı 126 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yani 378 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığı belirtilmiştir. Yine terörün ülkemize 30 küsur yıllık maliyetinin toplam 1,5 trilyon dolar düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Bütün bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, Cazibe Merkezleri Programının Türkiye ekonomisi için önemi daha iyi anlaşılıyor. Bu paket sayesinde Türkiye, terör belası yüzünden on yıllardır ekonomik anlamda kaybettiklerini geri alacak.'

- 'Can suyu olacak'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise getirilen teşviklerle açıklanan paketlerin, firmaları mali açıdan rahatlatmayı ve kredi erişimlerini kolaylaştırmayı hedeflediğini söyledi.

Yatırımları ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Ar-Ge ve ihracat teşviklerinin hayata geçirildiğini anımsatan Bahçıvan, 'Türkiye’de iş dünyasında ve kamuoyunda reformlar konusunda farkındalığın ve istekliliğin son yıllarda artmış olduğunu gözlemliyoruz, bu önemli bir avantaj. Getirilen reformlar içerik olarak genel itibarıyla tatmin edicidir. Finansman konusunda hükümetimizin aldığı önlemler, kuşkusuz başta KOBİ’lerimiz olmak üzere sanayicilerimizin 2017’yi planlarken elini güçlendiren adımlar oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Bahçıvan şöyle konuştu:

'Reform niteliğindeki çalışmaların içinde kuşkusuz bizim açımızdan en tatmin edici olanı, bizim de içinde bulunarak katkı sunduğumuz 'Reel ekonomiye destek' paketindeki 'Nefes Kredisi' olarak adlandırılan önlemlerdir ve bu destekler son derece önemli bir işlevi yerine getirecektir. Bu kredilerin özellikle KOBİ boyutundaki küçük ve orta boy işletmelere önemli bir can suyu olacağını düşünüyorum.

Uzun zamandır dile getirdiğimiz, İSO olarak savunduğumuz Eximbank kredilerine erişimin daha rahatlayacağı, bunun yanı sıra 250 milyar liraya kadar ulaşabilecek ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) ana dinamo olarak kullanılacağı yeni mekanizma çok işlevsel olacaktır. Bunun 2017’nin ilk dönemlerinde, finansal kuraklık ve daralma yaşayan sektörlerimize mutlaka çok önemli bir kaynak sağlama fırsatı vereceğini düşünüyoruz.'

- 'Ar-Ge merkezleri 2017 yılına umutla bakmamızı sağlıyor'

Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda açıklanan önlemlerin Türkiye Cumhuriyeti sanayisinin önemli bir ihtiyacına denk düştüğünü anlatan Bahçıvan, 'Sadece 2016’da ülke çapında 102 yeni Ar-Ge merkezi açılması, 2017 yılına bu anlamda umutla bakmamızı sağlıyor.' ifadesini kullandı.

Bahçıvan, işsizliğin özellikle gençlerde ve kadınlarda yoğunlaştığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nın bu çerçevede istihdama önemli bir katkı sağlayacağını savundu.

- 'İşsizlik oranları tek haneli rakamlara hatta yüzde 8’lere doğru düşecektir'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da, hükümetin şimdiye kadar görülmemiş oranda teşvik uygulaması devreye aldığını belirterek, ciddi hazırlıkların yapıldığının anlaşıldığını söyledi.

Henüz devreye konan teşviklerin yansımalarının ekonomide karşılığını bulamadığını kaydeden Koca, şunları söyledi:

'Hiç şüphesiz dünya kriz sendromundan, biz de bölgesel siyasal kriz sendromundan çıkamadık. Genel olarak dünyada, güvensizlik ivmesi yüklemekte ve özelikle Batıda yapılan seçimlerde ortaya çıkan sonuçlar içe kapanmacı ve çatışmacı psikolojiyi destekleyici mahiyette oluyor. Ancak biz önümüzde var olan bir iki engeli aştığımızda adeta dünyaya bakmadan, yeniden yükseliş trendine gireceğiz, diyebileceğimiz bir hava var. Gelecek iyi olacak.'

Hiç şüphesiz ekonomide çarkların yeniden sağlıklı bir şekilde dönmeye başladığında, üretim ve ihracatta hareket oluşacağını, bunun da derhal istihdama yansıyacağını anlatan Koca, değerlendirmesini şöyle tamamladı:

'Biz yeniden yüzde 5’ler seviyesinde bir büyüme istikametinde yol alalım, istihdam çok hızlı bir şekilde artacak ve işsizlik oranları tek haneli rakamlara hatta yüzde 8’lere doğru düşecektir. Ancak bütün bunlar birbirine bağlı olaylardır. Dolayısıyla gelişmeler birbirini tetikleyerek büyüyecektir.'
Kaynak: AA