Cazibe Merkezi Başvuruları Başladı

Aralarında Kars’ında bulunduğu 5 bölge, 23 ilin program ve desteklerinden faydalanacağı Cazibe Merkezi başvuruları başladı.

Cazibe Merkezi Başvuruları Başladı
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, yatırımcıları bölgeye davet etti.

SERKA Genel Sekreteri Kapu, “Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı 4 ilimiz daha önce de 6’ncı bölgenin kapsamındaydı. 6’ncı bölge teşviklerinden faydalanabiliyordu. Ama bu istenilen hareketliliği getiremedi. Yeni hükümetimiz iş başına gelir gelmez Cazibe Merkezleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da kafasındaki düşünceydi. Kars ile ilgili böyle bir düşüncesi vardı. Kars’ı Cazibe Merkezi’ne dahil etmeği düşünüyordu. Ama bunu daha genişletip bölgeyi işin içerisine dahil ettiler. 23 il, 5 merkez olmak üzere Kars’ta bu merkezlerden biri, 5 merkez 23 il Cazibe Merkezi programındaki destelerden faydalanabilecek” dedi.

“Devlet yatırımcıya fırsatlar tanıyor”

Devletin yatırımcılara fırsat tanıdığını ifade eden Kapu, “Özellikle Devlet yatırımcıya bazı fırsatlar tanıyor. Temel bazı başlıklar var. Bir kere imalat sektöründe olacak. Kars’ta un fabrikası ve yem fabrikası var. Bunun bağlantılı olursa kabul edebiliyor. Diyelim ki besicilik yapıyor, bir entegre tesisi var. Yem fabrikası yapmak istiyor. Bu şekil bağlantılı başka alanı tetikleyecek brşey buna izin veriyor. Bütün sektörlere açık olan bir program, burada devlet diyor ki, ‘eğer ciddi bir fikriniz yatırım düşünceniz varsa gelin bölgeye, önce size bir yer tahsis edilelim. Bu yer tahsisi öncelikle Organize Sanayi Bölgesi’nde olsun diyor.’ Eğer orada yoksa uygun hazine arazileri, uygun kamu binaları, özellikle yer tahsisi ile başlayan daha sonra fabrika binasının yapımı, devlet diyor ki ben fabrika binasını sana yapacağım. 15 yıl sana devredeceğim. Çok cüzi bir kirayla, yani cari kiranın yüzde 10’u, 100 bin liraya bir binayı kiralayabilecekseniz, yüzde 10’u 10 liraya size kiraya veriyor. 15 yıl o fabrika binasını istenilen kriterlerde çalıştırabildiyseniz, bugün 10 liraya yapmışsa, 15 yıl sonra yine 10 liraya size devrediyor. Yani bedava gibi bir şey” diye konuştu.

“Devlet yüzde 50 kredi veriyor”

Cazibe Merkezi’nin bölgenin kalkınmasında önemli etken olacağını belirten SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, “Bina var içerisinde makine yoksa devlet diyor ki sen makinelerini al sana 3 yıl geri ödemesiz, 10 vadeli faizsiz kredi vereceğim. Bina var, içerisinde makine var ama işletecek paranız yok. Devlet buna işletme kredisi veriyor. Bu faizlidir ama cari faizin yüzde 50’si yani cari faiz yüzde 10 ise devler size yüzde 5 ile kredi veriyor. Yüzde 5’ini de devletin kendisi karşılıyor” şeklinde konuştu.

“Yatırım tutarı 2 milyon olması lazım”

Bölgeye 2 milyon liralık yatırım yapacakların desteklerden yararlanacağına dikkat çeken Kapu, özetle şunları söyledi:

“Bütün bu süreçlerde, işte bizim bu bölgenin bir problemi var. Teminat problemi, bütün bu süreçte aldığınız makineler teminat olarak kabul ediliyor. Ekstra bir teminat istemiyor. Böyle de bir iyi tarafı var. Bu süreçte toplam yatırımın sadece yüzde 30’unu sizden katkı istiyor devlet, diyelim 100 liralık bir yatırımsa, 70 lirasını devlet veriyor. 30 lirasını siz veriyorsunuz. Bir de bölgede milimum yatırım tutarı 2 milyon olması lazım. En az 2 milyonluk bir yatırımı olacak ki devlet destek versin. Yatırım yapmak isteyenlerden 30 kişilik bir istihdam şartı var. En az 30 kişi istihdam edecek yatırımcı, imalat kısmı ile ilgili destekler bunlar. Bir binanın yapımı, iki faizsiz makine, ekipman desteği ve üç yüzde 50 indirimli işletme kredisi, sistemi iletme kredisi şeklinde imalat sekter ile ilgili destekler bunlar.”

Öte yandan Cazibe Merkezi için 27 Şubat 2017 tarihine kadar nihai başvurular alınacak. Daha sonra alınan başvuruların değerlendirilmesi yapılacak. Şuana kadar Kars’ta 24 firma, bin 300 kişi çalıştırma taahhüdüyle başvuru da bulundu.

IÇ-
Kaynak: İHA