Bolu'da Kuduz Karantinası

Büyükbaş bir hayvanda kuduz tespit edilmesi üzerine 2 köy karantinaya alındı.

Bolu'da büyükbaş hayvanda kuduz tespit edilmesi üzerine 2 köy karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, kuduz vakasının tespit edilmesinin ardından her iki köyde de gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş yaptığı açıklamada, Merkez ilçesi Çamyayla ve Okçular köylerinde kuduz vakası görüldüğünü belirterek, 'Köylerin yayla sezonunda hayvanlarını aynı bölgede otlatmaları nedeniyle hastalığın yabani bir hayvan ya da hayvan gurubu tarafından bulaştırıldığı düşünülmekte. Hastalığın son portörlerinden biri olan sığırda çıkmış olup, sığırdan sığıra bir bulaşma söz konusu değildir. Hastalığa karşı en etkili korunma yöntemi aşılamadır.' ifadesi kullanıldı.

Kuduz hastalığıyla ilgili dezenfeksiyon, karantina, hayvan hareketlerinin kısıtlanması, aşılama gibi idari ile fenni tedbirlerin kesintisiz ve düzenli olarak uygulandığına işaret eden Taş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Çamyayla köyünde bulunan kuduza duyarlı hayvan türlerinin tamamı 653 baş sığır, 104 baş koyun-keçi ile 77 adet kedi-köpek aşılanmıştır. Okçular köyünde ise hastalık çıkışı yapılmış olup derhal Ankara Merkez Veteriner Araştırma Enstitüsünden aşı getirtilerek, köyde bulunan kuduz hastalığına duyarlı hayvan türlerine sığır, koyun, keçi, kedi, köpek aşılama çalışması başlatıldı. Yaklaşık olarak 409 Büyükbaş, 60 Küçükbaş ile 50 adet kedi-köpek cinsi hayvanın aşılaması yapıldı.'

Taş, kuduz hastalığı çıkan hayvanın bulunduğu işletmenin sütleri imha edilmesi gerektiğini vurgulayarak, karantinaya alınan köydeki diğer işletmeler sütlerini pastörizasyon veya sterilizasyon yapan süt işleme tesislerine vermek şartıyla satışa sunabileceğini bildirdi.

Kaynak: AA