Tayland, Rolls-Royce Skandalı Zanlılarına Ölüm Cezası Vermeyecek

Tayland'da yeni kurulan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (UYMK), kamuya ait Thai Airways ve PTT Plc. şirketlerinin yöneticilerinin İngiliz Rolls-Royce şirketinden rüşvet almakla suçlandığı davada uluslararası adli iş birliğinde yaşanan tıkanıklığı aşmak için zanlıları ölüm cezasından muaf tutma kararı aldı.

Bangkok Post gazetesinde yer alan haberde, Adalet Bakanlığı, Başsavcılık, Kara Parayla Mücadele Dairesi, Kamu Sektörü Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu ve Başmüfettişlik yetkililerinden oluşan komisyonun, Rolls-Royce davasında İngiliz Ciddi Suçlar Dairesiyle bilgi alışverişini sürdürebilmek amacıyla söz konusu adımı attığı bildirildi.

Tayland Başsavcılığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Amnat Chotchai, rüşvet soruşturmasında İngiltere ile bilgi paylaşımındaki sıkıntılar nedeniyle tıkanıklık yaşandığını, Tayland yasalarının rüşvet ve yolsuzluk suçlarında ceza üst sınırı olarak ölüm cezasını öngörmesi sebebiyle İngilizlerin kendi insan hakları prensipleri gereği olarak resmi bilgi paylaşımından kaçındığını belirtti.

Amnat, UMYK'nin bu konuda tam yetki verdiği Başsavcılığın yabancı kurumlara Rolls-Royce rüşvet skandalı sanıklarının davada hüküm giymeleri halinde en fazla ömür boyu hapis cezası alacaklarına dair güvence vereceğini söyledi.

İngiliz motor üreticisi, ABD Adalet Bakanlığının hakkında başlattığı soruşturmanın ardından dünya çapında birçok ülkede rüşvet yoluyla ihale almakla suçlanmış ve şirket ABD, İngiltere ve Brezilya hükümetlerine toplamda 800 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti.

Şirketin Tayland'da 1991-2005 arasında Thai Airways havayolu firmasına üç ayrı ihalede Trent jet motorları satmak için aracılara 36 milyon dolar rüşvet verdiği iddia edilmişti.

Kaynak: AA