Nesli Tükenme Tehlikesindeydi Açıklaması Devlet Koruma Altına Aldı

Trakya’da nesli tükenme tehlikesi altında olan boz ırk sığır koruma altına alındı.

Nesli Tükenme Tehlikesindeydi Açıklaması Devlet Koruma Altına Aldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya’da yerli olarak bilinen boz sığırları koruma altına aldı. Yılda tanesini 550 TL destekleyen devlet, Trakya’da 200 boz ırk sığıra destekleme ödüyor. Zor doğa şartlarına uyum sağlayan, süt üretimi az, etinin lezzetli olduğu bilenen boz sığırların, ekonomik kazancının da yüksek olduğu ifade ediliyor. Boz sığırlar ismini boz renginden alıyor.

"BU IRKIN KAYBOLMASINI İSTEMİYORUZ"

Boz ırk sığırların neslinin tükenmemesi için çalışmalara devam ettiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, "Keşan, Enez ve İpsala ilçelerimizde yetiştirilmekte olan tarihten bugüne boz ırk büyükbaş hayvanlarımız mevcut. Bu hayvanlar bakanlığımız tarafından koruma altındadırlar. Mevcut olarak 5 bin 600 tane boz ırk vardır ama bunların 675 tanesi saf ırktır. Anası da babası da boz ırktır 675 tanesinin. Diğerleri farklı ırklarla melezleştirilmiştir. Biz bu 675 tane boz ırkın 200 tanesine 550 TL destek devam etmektedir. Devamlı kontrollerimiz yapmaktayız. Boz ırkın bir özelliği de hastalıklara karşı dayanıklı olmasıdır. Yaz kış doğal ortamda kendi doğumlarını kendileri yapmaktadır. Herhangi bir hastalıklarına şu ana kadar rastlanılmamıştır. Bölgelerinden dolayı yaban hayvanlarıyla mücadele etmektedirler. İçgüdüsel olarak kendilerini koruma özellikleri var. Bu ırkın kaybolmasını istemiyoruz" dedi.



"IRKIN KAYBOLMA İHTİMALİ VAR"

Enez ilçesi Çandır köyünde boz sığır yetiştiriciliği yapan Aziz Öztürk, "150 hayvanım var. Çocukluğumdan beri bu işle ilgileniyorum. İşimden memnunum. Bakanlık koruma altına aldı. Irkı eskilerden kalma. Onları yaşatıyoruz, üretiyoruz. Kışın soğuğa, yazın susuzluğa dayanma gücü fazla. Sarp arazide gezme özelliğine sahip. Hastalıklara dayanıklı. Zaman gelip bunların kaybolma ihtimali var. Biz yaşlandık, çocuklar bakmıyor. Birileri koruma altına alırsa alır, almazsa biter gider" dedi.

Çandır köy muhtarı Mehmet Öztürk, köyde 500 boz ırk sığır bulunduğunu kaydederek, boz sığırların nesli tükenmekte olduğu için devlet koruma altından söyledi.



(Ergin Yıldız / İHA)
Kaynak: İHA