İnsan Hakları Örgütünden Tayland'a Hapishane Uyarısı

İnsan hakları örgütü, Tayland'daki hapishanelerin uluslararası standartları karşılamadığı uyarısında bulundu.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, yayımladığı raporda, her 100 bin kişiden 425'inin cezaevinde olduğu Tayland'ın, Güneydoğu Asya ülkeleri arasında en yüksek tutuklu ve mahkum oranlarına sahip olduğu belirtildi.

Raporda mahkumların zincirlendiği, kalabalık koğuşlara yerleştirildiği ve ağır şartlarda çalışmaya zorlandığı hapishanelerin uluslararası standartlara uymadığı kaydedildi.

Aşırı kalabalık koğuşların cezaevindekileri son derece zor koşullar altında yaşamak zorunda bıraktığına işaret edilen raporda, toplam kapasitesi 120 binden az olan 148 cezaevinde 260 bin tutuklu bulunduğu ifade edildi.

Federasyon Başkanı Dimitris Christopoulos, Tayland'daki hapishanelerin durumunun Birleşmiş Milletler'in (BM) işkenceyi engelleyen ve asgari mahkum hakları öngören anlaşmaları ihlal ettiğini savundu.

Mahkumların kendilerine ait yataklarının olmadığına ve tuvalet imkanlarının mahremiyetten uzak olduğuna dikkat çekilen raporda, cezaevindekilerin çoğunun beton zemine serdikleri muşambalar üzerinde uyuduğu vurgulandı.

Mahkumların günlük 0,23 dolara haftanın yedi günü, dikiş, kağıt katlama, ayakkabı tamiri gibi işlerde çalıştırıldığı kaydedilen raporda bazı mahkumların anlattıklarına da yer verildi. Federasyon yetkilileriyle görüşen mahkumlar, gardiyanların kendilerini sopayla dövdüğünü, tecrit ettiğini yahut zincirle bağladığını iddia etti.

Yetkililer ise mahkumların koşullarını düzeltmek için çalışmalar yapıldığını ileri sürdü.

Kaynak: AA