Hacısalihoğlu Açıklaması 'Türkiye'de İş Arayanların Yüzde 35'İ Niteliksiz Eleman'

Türkiye’de iş arayanların yüzde 35 gibi bir kısmının niteliksiz eleman olduğu belirtildi.

Hacısalihoğlu  Açıklaması 'Türkiye'de İş Arayanların Yüzde 35'İ Niteliksiz Eleman'
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği” başlığıyla düzenlenen Trabzon 1. Mesleki Eğitim Kongresi, Akçaabat Şehit Samet Uslu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Salonu’nda yapıldı. Kongrenin açılışına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Yusuf Çidem, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Akçaabat Kaymakamı Soner Şener, eğitimciler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Kongrede söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yetenekli iş gücü için atılan adımların ülke için çok önemine vurgu yaptı. Hacısalihoğlu “Üretim, istihdam ve ülkenin kalkınıp gelişmesidir. İstihdam seferberliği konusunda yapmış olduğumuz çalışmalar çok anlamlıdır. Ülke olarak bu seferberlik için hepimiz gayret ediyoruz. İş arayanlara baktığımız zaman yaklaşık yüzde 35’i hiçbir mesleği olmayan niteliksiz elemanlardır. Geriye kalanların yüzde 17’si üniversite mezunudur. Maalesef tablo böyle. Tedbiri başta almamız gerekirdi. Yıllarca sürekli yeni denemeler peşinde oluyoruz ama karşımıza bu problemler çıkıyor. Eğitimcilerimizin ellerinden gelenin fazlasını yaptıklarına inanıyorum. Esas sorun galiba bizde. Çocuklarımızı meslek sahibi yaparken kendi düşüncelerimiz doğrultusunda, onların kabiliyetlerine bakmadan bir mesleğe yönlendirmeye çalışıyoruz. ‘En azından bir üniversite bitirsin. Nasıl olsa bir devlet kurumuna koyarız’ düşüncesi var. Geçmişte böyleydi ama günümüzde böyle değil. Hiçbir özelliği olmayan insanı istihdam etmek zor. O yaştan sonra eğitmek de çok daha zor” dedi.



"Şehrimizde 3 bin 500 kişinin alınacağı iş için 30 binin üzerinde insan başvuruda bulundu"

Başkan Hacısalihoğlu, anne ve babalara bu noktada önemli görevler düştüğünü de vurgulayarak “Özellikle velilere seslenmek istiyorum; velilerimizin çocuklarını özelliklerine göre ilgili okullara göndermesi, ileride işsiz kalmamaları açısından atacakları çok önemli bir adımdır. Gazetelerde okudunuz. Şehrimizde 3 bin 500 kişinin alınacağı iş için 30 binin üzerinde insan başvuruda bulundu. Bunların çoğu da hiçbir niteliği olmayan elemanlar. Özellikle velilerimizin çok düşünmesi gerek. Gelişmiş ülkelerde örnekleri çok fazla Almanya ve Avusturya’da çok güzel örnekleri var. Oraları incelemek lazım. Almanya’da gençler bir meslek sahibi olarak iş gücü piyasasına atılıyor. Okul biter bitmez işe başlıyor. Çünkü eğitimleri sırasında tesislerde de eğitiliyorlar ve okulun ardından orada hemen işbaşı yapıyorlar. Bir çocuk okulu bitirmeden alacak olduğu maaşı bile biliyor. Bu kadar ileri seviyeler varken ülkemizde de bu adımların atılması gerekiyor. Zaman içinde güzel adımlar atıldı ancak bir yerlerde aksıyor. Bunun eğitmenlerden olduğunu düşünmüyorum. Hocalarımız artık dünyayı tanıyor, çok büyük gayret içindeler, öğrencilerle yakın ilişki kuruyorlar. Aksayan tarafları bulup çıkarmalı ve gerekli tedbirleri almalıyız. Bugün konuşulacak çözüm önerilerinin kağıt üzerinde kalmaması gerekir. Bakanlığımızda sonuç odaklı çalışmaların yapılmasını diliyoruz” diye konuştu.

Mesleği Eğitim Kongresi’nin öğleden sonraki oturumunda ise özel ve kamu sektörü temsilcileriyle eğitimcilerin katıldığı paneller düzenlendi.

Kaynak: İHA