Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault Endonezya'da

Ayrault, Cakarta'da mevkidaşı Marsudi ile görüştü.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile bir araya geldi.

Endonezya ajansı Antara'nın bildirdiğine göre, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Cakarta'ya gelen Jean-Marc Ayrault'nun mevkidaşı Marsudi ile yaptığı görüşmede, ikili ve ticari ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Görüşmede, iki ülke arasında turizm, eğitim, terörle mücadele, altyapı ve denizcilik alanlarındaki iş birliği konuları üzerinde durulurken Marsudi, ülkesi ve Fransa'nın Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri çabalarında ortak görüşleri olduğunu dile getirdi.

Taraflar ayrıca Dışişleri Bakanlığı bünyesinde diplomatik eğitim ile Fransız Uzay Ajansı (CNES) ve Endonezya Uzay Ajansı (LAPAN) arasında iş birliği faaliyetlerini içeren mutabakat anlaşması imzaladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın mart sonunda Endonezya'ya yapacağı ziyarete ilişkin hazırlıklar konusunda görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, özellikle iki ülke arasındaki kapsamlı ekonomik ortaklık çerçevesinde ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliklerinin daha da artırılması gerektiği vurgulandı.

Endonezya'nın Avrupa'daki en büyük ticari ortaklarından biri olan Fransa ile ticaret hacmi geçen yıl 2,34 milyar dolara çıkarken, Endonezya Fransa'ya başta kakao, ahşap, kauçuk, deniz ürünleri olmak üzere çay, kahve, elektronik parça ve tekstil ürünleri ihraç ediyor.

Fransa'nın 2010-2015 arasında telekomünikasyon, ulaşım, elektrik, gıda, su, kimya ve eczacılık alanlarında Endonezya'ya yaptığı yatırımların yaklaşık 730 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

Kaynak: AA