Bitlis'te Mide Kanseri Vakaları

Tatvan ilçesindeki özel bir hastanede görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Reşat Doğan, hastanede göreve başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen başvuran 6 hastaya mide kanseri tanısının konulduğunu söyledi.

Görev yaptığı 8 yıllık uzmanlık hayatında, ilk defa kısa sürede bu kadar mide kanseri vakasıyla karşılaştığını ifade eden Doğan, belirli bazı nedenlerden kaynaklanan bu hastalığın bölgede sıkça görülen bir hastalık haline geldiğini belirtti.

Bölgedeki bu hastalığın artmasına neden olan etkenlerin araştırılması gerektiğine dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:

'Sadece hastanemize başvuran hasta sayısında bu kadar mide kanseri çıktığını düşünürsek, diğer hastanelere giden hasta sayısı ile birlikte bu rakamın ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu görebiliriz. Bu nedenle bu kanserin ana nedenine yönelik bazı çalışma ve araştırmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz.'

Mide kanserinin nedenleri arasında radyasyon, bozulmuş ve közlenmiş gıdalar, kömürleşmiş gıda beslenmesi, aşırı turşu ve salamura tüketiminin yer aldığını aktaran Doğan, bu tür hastalıklarda erken tanının çok önemli olduğunu, kilo kaybı, iştahsızlık, midede yanma ve ekşime olan ve ilaçlardan yarar görmeyenlerin doktorlara başvurması gerektiğini aktardı.

Kaynak: AA