Babasının Böbreğiyle Yaşama Tutundu

Manisa'da böbrek yetmezliği çeken ve hamile kalması riskli görülen kadın, 2,5 yıl önce çocuk sahibi olduktan sonra şimdi de babasının böbreğiyle hayata tutundu Özlem Özdemir: 'Babam elimi hiç bırakmadı, evlat acısı yaşamak istemediği için bana böbreğini verdi. Ben de evladım için yaşayacağım' Baba Salih Özdemir: 'Her koşulda evladımın yanındayım. Ameliyata girerken de hiç korkmadım. Evlat acısı yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim'

EFSUN YILMAZ - Manisa'da böbrek hastalığı nedeniyle hamile kalması riskli görülen kadın, tüm riskleri göze alıp anne oldu, sonra da babasından nakledilen böbrekle şifa buldu.

Manisa'nın Salihli ilçesinde çiftçilikle geçinen Huriye ve Salih Özdemir çiftinin 1993 yılında dünyaya gelen kızları Özlem Özdemir, lise son sınıfa gelince şiddetli baş ağrısı yaşadığı için okuduğu Turgutlu ilçesindeki bir sağlık ocağına başvurdu.

Sağlık ocağında 'yüksek tansiyon' hastası olduğu tespit edilen Özlem Özdemir, sevk edildiği Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gelişmeyen sağ böbreğinde enfeksiyon olduğunu öğrendi.

Sağ böbreği ameliyatla alınan Özdemir, sağlığına kavuştuktan sonra evlendi ve ilk bebeğini sekiz aylıkken 'yüksek tansiyon' nedeniyle karnında kaybetti.

Doktorların çocuk doğurmasının riskli olduğu uyarısına rağmen ikinci bebeğine hamile kalan Özlem Özdemir, Turgutlu Devlet Hastanesinde 2,5 yıl önce Ramazan Efe'yi dünyaya getirdikten hemen sonra böbrek yetmezliği yaşadı.

Hastanedeki tedavisinin ardından oğluyla ailesinin evine dönen Özdemir, diyaliz tedavisiyle hayata tutunmaya çalıştı.

Sağlık durumu gittikçe kötüleşen genç kadına yaşaması için gereken böbreği 10 gün önce çiftçi babası Salih Özdemir verdi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun'un da aralarında olduğu uzman ekip, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nakil işlemini gerçekleştirdi.

- Riskleri göze alıp doğum yaptı

Özlem Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbreğindeki sağlık sorunu nedeniyle çocuk sahibi olma konusunda sıkıntılar yaşadığını, risklerine rağmen en büyük isteğinin anne olmak olduğunu anlattı.

Özdemir, 'İlk bebeğimi 8 aylıkken karnımda kaybettim. Doktorlar artık anne olmamam gerektiğini söylüyordu ama yalnız ölmek istemedim. Doğumdan hemen sonra hastalanınca eşim çocuğu alıp gitti, iki yıl benimle görüşmek istemedi. Babam elimi hiç bırakmadı, evlat acısı yaşamak istemediği için bana böbreğini verdi. Ben de evladım için yaşayacağım.' diye konuştu.

- Evlat acısı yaşamamak için organını verdi

Baba Salih Özdemir ise kızını sağlıklı görmek kadar kendisini hiçbir şeyin mutlu edemeyeceğini vurgulayarak, 'Her koşulda evladımın yanındayım. Ameliyata girerken de hiç korkmadım. Evlat acısı yaşamaktansa ölmeyi tercih ederdim.' dedi.

Kızı ve torunu Ramazan Efe'nin sağlığını her şeyden çok düşündüğünü belirten baba Özdemir, en kısa sürede Özlem Özdemir'in taburcu edilmesini ve mutlu yuvalarına dönmesini istediğini de belirtti.

İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Er de hastanın böbreğinin gelişmemesi nedeniyle bazı şikayetlerin ortaya çıktığını, hamilelik ve doğum sürecinin şikayetleri arttırdığını, böbrek naklinin ardından hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Dr. Er, baba Salih Özdemir'in taburcu edildiğini, kızının da birkaç gün içinde evine ve oğluna kavuşacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA