Alevi Önderlerde 'Doğum Günü' Sevinci

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un 1980 askeri darbesinden sonra kutlanmayan Hazreti Ali'nin doğum gününün yeniden kutlanacağına dair açıklaması, Alevi kanaat önderlerince memnuniyetle karşılandı Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şahin: '21 Mart'taki kutlamanın kardeşliğimize bir harç olacağı kanaatindeyim' 'Gizli bir yasakla, baskıyla bu iş bertaraf edildi. Sebebi, askeri darbeyi yapanlar Alevilerin bir araya gelmesini istemedi' Limontepe Cemevi Başkanı Sevin: 'Toplumun bir araya gelmesi için, Alevi Sünninin kardeşiliği için güzel bir karardır'

HALİL ŞAHİN - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Hazreti Ali'nin doğum gününün 21 Mart'ta kutlanacağına dair açıklaması, Alevi kanaat önderlerini memnun etti.

Kurtulmuş'un İzmir programı kapsamında ziyaret ettiği Çiğli'deki Hazreti Hüseyin Cemevi'nin başkanı ve Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyarette Kurtulmuş'a Alevilerin sıkıntılarını aktardığını, çözüm için yardım talep ettiğini belirtti.

Şahin, AK Parti hükümetlerinin 'Aleviler için hiçbir şey yapmadığını, adım atmadıklarını' söylemenin 'vicdansızlık' olacağını kaydederek ancak Alevilerin tüm sorunlarının çözüldüğünü söylemenin de doğru olmayacağını ifade etti.

Alevi çalıştayları yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, 'Sivas'taki o acı olayın cereyan ettiği, içimizde kanayan yara olan Madımak olayında devlet sözünde durdu, orayı kamulaştırdı, bir müze haline getirdi. Hepimize bir ders olacak bir müze haline getirdi. AK Parti hükümetleri, yurt dışındaki Alevi kardeşlerimiz Muharrem matem oruçları süresince inanç önderlerinden uzak kalmasın diye her yıl Alevi dedeleri Türk vatandaşı Alevilerin bulunduğu ülkelere gönderdi, ulaşımdan konaklamasına kadar tüm masraflarını karşılayarak. Böylece dedelerinden inanç önderlerinden Muharrem günlerinde uzak kalmamış oluyorlar. Bunlar da AK Partiyle başladı.' diye konuştu.

Şahin, cemevlerinin yasal statü kazanması ile Alevi inanç önderlerinin maaşlandırılması konularının çözüm bekleyen sıkıntıları olduğunu ifade ederek, bu konuda bazı çalışmalar bulunduğunu, çalışmaların Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle sekteye uğradığını aktardı.

-'1980 öncesi bayram havasında kutlanıyordu'

Şahin, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un ziyaretinde söylediği, 'Allah nasip ederse Türkiye'de 1980 darbesinden bu yana bir türlü yapılmayan, yasaklanmış gibi olan Hazreti Ali'nin doğum günü olan 21 Mart kutlamasını Ankara'da yapacağız. Bu anlamda Alevi kardeşlerimizle, yurttaşlarımızla devletin yeniden barışması anlamında olan bir tören olacaktır.' sözlerini hatırlatarak, 1980 öncesinde Hazreti Ali'nin doğum gününün 21 Mart'ta ülke genelinde cemevlerinde, devlet kurumlarında, birçok sivil toplum kuruluşunda topyekün bayram havasıyla kutlandığını anlattı.

- 'Kardeşliğe harç olacak'

Kutlamanın 1980 askeri darbesiyle 'rafa kaldırıldığını' kaydeden Şahin, 'Gizli bir yasakla, baskıyla bu iş bertaraf edildi. Sebebi, askeri darbeyi yapanlar Alevilerin bir araya gelmesini istemedi. Bu yıla kadar da devam etti. Ankara'da bizim dede ocaklarımızdan Dede Garkın Ocağı var, onların derneği var. Onlarla beraber işbirliği yapılarak, Alevi sivil toplum kuruluşu ve devlet işbirliğiyle 1980'den bu tarafa yapılamayan güzelim uygulamanın, Hazreti Ali Efendimizin doğum gününün kutlanmasının bu yıldan itibaren tekrar geleneksel şekilde kutlanmasına hemfikir olmuşlar.' ifadelerini kullandı.

Hazreti Ali'nin doğum gününü cemevlerinde zaten kutladıklarını ancak bunun ülke genelinde yapılan kutlama tadında, geniş katılımlı olmadığını vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İki yönden faydası olacaktır. Biri tekrar Hazreti Ali Efendimizin doğum gününü kutlayacağız coşkuyla, ülke genelinde Alevisi Sünnisiyle, etkinliklerle, geniş katılımlarla. İkincisi Hazreti Ali Efendimizin fikirlerinden, İslami görüşlerinden, inançsal yol görüşlerinden Aleviler daha fazla istifade edecekler. 1980 sonrası bu işin rafa kaldırılmasıyla bu konuda da zayıflamalar, geri durmalar oldu. Şimdi onlar da geri dönecek. Böylece Hazreti Ali Efendimiz tüm ülkenin gündeminde olacak. Bu, kardeşliğimize bir harç olacaktır. Hazreti Ali Efendimiz, Alevisiyle Sünnisiyle tüm İslam aleminin Hazreti Ali'si. Allah Resulü'nün damadı, amcaoğlu, onunla beraber yürümüş, onun terbiyesini almış birisi. Hepimizin ortak değeri. 21 Mart'taki kutlamanın kardeşliğimize bir harç olacağı kanaatindeyim.'

-'Kozlardan birini almış olduk'

Şahin, Türkiye düşmanlarının Kürt ve Alevi meselelerini Türkiye'nin yumuşak karnı olarak gördüğünün altını çizerek, zaman zaman Kürt, ondan prim elde edemezlerse Alevi meselesini gündeme getirdiklerini ifade etti.

'Hazreti Ali Efendimizin doğum gününü kutlamazsanız, Alevilerin Sünnilerin birlikte geldiği, Alevi dedesiyle müftünün birlikte konuşma yaptığı etkinlikler dizisini ortadan kaldırırsanız kardeşliğe konulan harçların bir kısmından mahrum olursunuz.' diyen Şahin, bu durumun olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Şahin, ancak bunun farkına varıldığını, 21 Mart'ın geleneksel olarak, 1980 öncesi olduğu gibi Alevi ve Sünnisiyle kutlanacağını, bu adımla Türkiye düşmanlarının elindeki kozlardan birinin alındığını sözlerine ekledi.

- Ballı süt ve lokma ikramıyla kutlanıyor

Ehl-i Beyt Vakfı Limontepe Cemevi Başkanı ve Cemevi Dedesi Cemal Sevin de Hazreti Ali'nin doğum gününü ballı süt ve lokma ikramları, Hazreti Ali'nin deyişlerinin anlatılması ve ibadet ederek kutladıklarını anlattı.

1980'den sonra toplumun bir araya gelmemesi için yasaklar konduğunu dile getiren Sevin, 'Çünkü bir araya gelirse kardeşliği, birliği sağlar, bu sefer bundan menfaat çıkaranlar yalnız kalır.' dedi.

Sevin, devletin kültürel değerlere saygı göstermesi gerektiğini dile getirerek, Hazreti Ali'nin doğum gününün kutlanmaya başlanacak olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Bu kararın üzerinde durulmasının toplumsal uzlaşıyı getireceğini ifade eden Sevin, 'Bir karar alındı mı bunun üzerinde durmak lazım. Bu sene yapıyorsun, gelecek sene yapmıyorsun... Bu olmaz. Toplumun bir araya gelmesi için, Alevi Sünninin kardeşiliği için güzel bir karardır.' diye konuştu.

Kaynak: AA