Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz Malezya'da

Kral Selman'a 600 kişilik bir heyet eşlik ediyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman Abdülaziz el-Suud, Malezya Kralı V. Muhammed'in davetlisi olarak Kuala Lumpur'a resmi ziyarette bulunuyor.

Bernama haber ajansı, 23 Ocak 2015'te tahtta çıkan Kral Selman'a dört gün sürecek ziyarette 600 kişilik bir heyetin eşlik ettiğini duyurdu.

Kral Selman, 10 yıl aradan sonra Malezya’yı ziyaret eden ilk Suudi Arabistan kralı oldu.

İkili ve heyetler arası görüşmelerde hac organizasyonu ve helal gıda başta olmak üzere ulusal petrol şirketleri, eğitim, bilim ve insan kaynakları konularının gündeme gelmesi bekleniyor. Taraflar, görüşmeler sonrasında bazı anlaşmalara imza atacak.

Ziyaret sırasında Kral Selman'a Malaya Üniversitesi ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanları verilecek, Malezya ulusal haber ajansı Bernama ile Suudi Arabistan ulusal haber ajansı arasında da işbirliği anlaşması imzalanacak.

Suudi Arabistan, Malezya’nın Ortadoğu’daki en büyük ikinci ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 12,4 artarak 3 milyar dolara yükseldi. Malezya’nın ihracatının yüzde 60’lık bölümünü palmiye yağı ve bağlantılı ürünler oluştururken geri kalanını makine, elektronik ile gıda ürünleri oluşturuyor. Suudi Arabistan, helal gıda sektöründe yatırımlarıyla tanınan Malezya için önemli bir pazar niteliği taşıyor. Öte yandan, Malezya şirketleri son dönemde Suudi Arabistan’daki çeşitli alt yapı çalışmalarında yer alıyor.

Bu arada Malezya, geçen yıl 22 bin 230'dan 27 bin 900'e çıkarılan hac kotasının daha da artırılmasını talep ediyor.

Kral Faysal bin Suud, 1970'te Malezya’ya ilk ziyarette bulunan Suudi Arabistan kralı olmuştu.
Kaynak: AA