Sığınmacıların Yardım Kuyruğu

Türk Kızılayı Tokat Şubesine yardım için başvuran sığınmacılar uzun kuyruklar oluşturdu.

Sığınmacıların Yardım Kuyruğu
Sığınmacılar, Semerkant Mahallesii Saray Önü Sokak’ta bulunan Türk Kızılayı Tokat Şubesi önünde sabah saatlerinde sıraya girdi. Suriye, Irak, Afganistan’dan Tokat’a gelen sığınmacılardan yaklaşık 700 kişinin Kızılay’a kaydı yapılırken, yardım için başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Sığınmacılar ise kendi oluşturdukları listeye göre sıraya girerek Türk Kızılayı görevlisine kayıt yaptırıyor. Kayıt yaptıranlara ise kuru gıda, giysi vb. yardım malzemeleri dağıtılması planlanıyor.

“Saddam Hüseyin zamanı iyiydi"

Irak’tan Türkiye’ye 2 yıl önce gelen 23 yaşındaki Ahmet isimli genç, başka bir ülkeye gitmek için beklediğini ifade ederek, “Saddam Hüseyin zamanı iyiydi. O dönem hayat normaldi. Şuan mezhep savaşları devam ediyor. Türkiye’de olduğumuz için memnunuz, sıkıntı yok. Müslümanlar hep kardeşler. Çalışıyorum, bazen yardımlar oluyor öyle geçiniyoruz” dedi.

Afganistan’dan 1,5 yıl önce Tokat’a gelen Vezir Cemşiri, çalıştırıldıkları yerlerde düşük ücretler aldıklarını ifade ederek, “Annem, babam yaşlı ve hasta. O nedenle yardım almak için başvuruda bulunuyorum. Bir defa 700 lira aldım. Hayat zor geçiyor” diye konuştu.

Afganistanlı Muhammed Muhammedi ise 4 yıldır Türkiye’de yaşadığını, 2 ay önce geldiği Tokat’ta iş ve kiralık ev bulamadığını ifade ederek, “Bizlere kiralık ev vermiyorlar. Nerede kalayım o zaman. Derdimi kime söyleyeyim, kime anlatayım bende şaşırdım. Burada yardım dediler kimliklerimizle kayıt yaptırıyoruz. Babamı savaşta kaybettim, buraya çalışıp aileme para göndermek için geldim. Ama aileme gönderecek para kalmıyor. Burada da her şey pahalanmış durumda. Ben ilk geldiğimde maaşlar bin 500, şu anda bin TL civarında. 500 lira kira yatırmam gerekiyor, ondan sonra benim cebimde bir şey kalmıyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Türk Kızılayı tarafından Türkiye’de yaşayan sığınmacılara yönelik "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında “Kızılay Kart” dağıtımı çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Kaynak: İHA