'Sessiz Dünyaları' Çeyiz Hazırlama Telaşı Sardı

Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneğinde çeyiz ürünleri hazırlama kursuna katılan işitme engelli kadınlar, bir yandan meslek öğrenirken, diğer yandan kendi çeyizlerini hazırlıyor Dernek Başkanı Kemal Koç: 'Kursiyerler burada lif işliyorlar, seccade, masa örtüsü yapıyorlar' Kursiyer Karaşahin: 'Sertifikamı alınca bana çok yararlı olacaktır, en azından çalışabileceğim. Kendim için yaptıklarım da var. Uyku takımı, nevresim takımı hepsini ayarladım. Bebek için de bir şeyler hazırladım'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep'te, Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği tarafından açılan çeyiz ürünleri hazırlama kursuna katılan işitme engelli kadınlar, bir yandan meslek sahibi olabilecekleri dikiş nakış öğrenirken, diğer yandan çeyizlerini hazırlıyor.

Kentte 5 yıl önce faaliyete başlayan Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği, engellilere yönelik çeşitli kurslar düzenliyor.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü desteğiyle açılan çeyiz ürünleri hazırlama kursuna katılan 8 işitme engelli kadın da 4 aydır öğrendikleri dikiş-nakışla bir yandan meslek sahibi olmanın hayalini kuruyor, bir yandan da ilmek ilmek kendi çeyizlerini işliyor.

Anadolu Engelliler Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Kemal Koç, işitme engellilerin sorunlarına dikkati çekmek için dernek çatısı altında buluştuklarını söyledi.

İşitme engellilerin günlerini genellikle evlerinde geçirmek zorunda kaldığını ifade eden Koç, 'Evlerinde bir şey yapamıyorlar. Bu yüzden bir çatı altında toplanalım, bir şeyler yapalım istedik. Burada işitme engellilere yönelik bir meslek öğretelim dedik. Kursta eğitim gördükten sonra çok mutlu oldular. Bizler bunu İŞKUR desteğiyle yapıyoruz. Buraya gelince herkesin kafası rahatlıyor. Çünkü kendilerini dışarıda anlayanlar yok. Burada hem meslek öğreniyorlar hem de arkadaşlar kendi aralarında birbirlerini anlayarak sohbet ediyor.' diye konuştu.

Dernek bünyesinde açılan kursa 8 kadın kursiyerin katıldığını aktaran Kemal Koç, şunları anlattı:

'Kursiyerler burada lif işliyorlar, seccade, masa örtüsü yapıyorlar. Bizim için önemli olan sertifika alıp bu mesleği öğrenmek. Bu yüzden kısa sürede iş sahibi olmaları lazım. Burada dikiş nakışı öğrenenler kendi çeyizlerini de hazırlıyor. Bir nevi kendilerini kurtarıyorlar. Dışarıdan gidip satın alsalar, bunların nasıl yapıldığını göremeyecekler. Burada hem kendileri öğreniyor hem de kendi çeyizlerini kendileri yapıyor. Ayrıca herhangi bir şey dikmeleri gerektiğinde bunları dikebiliyor.'

- Çalışmak istiyorlar

Kursiyerlerden Şeyma Karaşahin, işaret dili tercümanları aracılığıyla yaptığı açıklamada, kursa kısa süre önce katıldığını belirterek, 'Lif yapmayı, dikiş yapmayı öğrendim. Kursu bitirip sertifikamı alınca bana çok yararlı olacaktır, en azından çalışabileceğim. Kendim için yaptıklarım da var. Uyku takımı, nevresim takımı hepsini ayarladım. Bebek için de bir şeyler hazırladım. Herhangi bir yerden çeyiz eşyaları alsam, istediğim gibi olmayacak. Ancak şimdi kendi istediğim gibi hazırlayabiliyorum.' dedi.

Aysun Korkmaz da buraya gelmeden önce dikiş-nakış yapmayı bilmediğini ifade ederek, 'Burada dikiş-nakışı öğreniyorum. Biraz daha öğrendikten sonra kendi çeyizimi yapacağım. Ben daha yeniyim. Ailem de böyle bir kursa başladığımda bana destek verdi. Kursa gelmeseydim, evde oturup da bir şey yapmayacaktım. Burada benim gibi işitme engelli arkadaşlarım var. Onlarla sohbet ediyorum. Buradaki kurstan sonra çalışmayı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA