Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) 'Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu gibi, ilgili bütün sanayi kuruluşlarının, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, diğer ilgili kurumların, devletin, üniversitelerin içinde olacağı bir dönüşüm platformu oluşturulmaktadır' 'Önümüzdeki yıldan itibaren de fındıkta lisanslı depoculuğa geçilecektir. Lisanslı depoculukta, son bir yıl içinde depolama kapasitesi bakımından yüzde 85, işletme sayısı bakımından yüzde 88'lik bir artış kaydedilmişitr. Burada devletin 13 milyon liralık bir desteği söz konusudur'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu gibi, ilgili bütün sanayi kuruluşlarının, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, diğer ilgili kurumların, devletin, üniversitelerin içinde olacağı bir dönüşüm platformu oluşturulmaktadır.' dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu, gazetecilerin soruları yanıtladı.

Bakanlar Kurulunda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsasının kurulmasıyla ilgili sunum yaptığını aktaran Kurtulmuş, lisanslı depoculuğun Türkiye’de uzun zamandır konuşulan ve son yıllarda uygulanan önemli bir alan olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, özellikle tarımsal ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması için lisanslı depoculuğun ciddi bir fonksiyon icra ettiğini söyledi.

Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk ve zeytinde lisanslı depoculuk konusunda adımlar atıldığını anımsatan Yıldırım, 'Önümüzdeki yıldan itibaren de fındıkta lisanslı depoculuğa geçilecektir. Lisanslı depoculukta, son bir yıl içinde depolama kapasitesi bakımında yüzde 85, işletme sayısı bakımından yüzde 88'lik bir artış kaydedilmiştir. Burada devletin 13 milyon liralık bir desteği söz konusudur. Önümüzdeki dönemde hem yatırımlar, hem işletme giderlerindeki faiz indirimleri hem de kredi üst limitlerinin artırılmasıyla ilgili çalışmalar yapılacaktır.' ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, bu çerçevede ürün ihtisas borsalarının kurulmasının da son derece önem arz ettiğini, Türkiye'nin birçok iddialı ve stratejik ürüne sahip olduğunu belirtti.

Elektronik ürün piyasası sistemine geçilmesinin hem piyasayı geliştirmek hem de Türkiye'de bu piyasaların oluşması bakımından önemli bir adım olacağını anlatan Yıldırım, sisteme geçişte, konunun bütün aktörlerinin, borsaların, odaların, ürün borsasında yer alacağı bir çalışmanın yapıldığını bildirdi.

Kurtulmuş, elektronik ürün senetleriyle birlikte sermaye piyasasının çeşitlendirileceğini, üreticilerin de ürünlerini çok daha iyi değerlendirme imkanına sahip olacaklarını aktardı.

- 4. Sanayi Devrimi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunda 4. Sanayi Devrimi'ne geçişle ilgili de sunum yapıldığını, bu konuda atılacak adımların değerlendirildiğini vurguladı.

Geçmişte 3. Sanayi Devrimi ile ilgili alanın hem sanayi erbabı hem üniversiteler hem de araştırma merkezlerinin ortak ilgi odaklarından biri olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Şimdi artık 4. Sanayi Devrimi konuşuluyor. Bu devrim dijitalleşmenin, dijital ortamların bireysel olarak daha iyi kullanılması ve sanayide dijitalleşmenin önünü açacak bir adımdır. Türkiye ne yazık ki birinci ve ikinci sanayi devrimini 100 yıl, üçüncü sanayi devrimini de 25-30 yıl geriden takip etmiştir. Şimdi bu farkı kapatabilmek için önümüzde çok önemli bir imkan belirmiştir. 4. Sanayi Devrimi'ne ayak uydurabilmek için Türkiye’nin atacağı adımlar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü tarafından kurula takdim edilmiştir. Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu gibi, ilgili bütün sanayi kuruluşlarının, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM, diğer ilgili kurumların, devletin, üniversitelerin içinde olacağı bir dönüşüm platformu oluşturulmaktadır. Özellikle üç alanda dönüşümün, Sanayi 4.0'ı yakalamak bakımından hayati önemde olduğu görülmektedir. Bunlardan birisi istihdam yapısının değiştirilmesi ve Türkiye'de yüksek nitelikli iş gücünün sayısının artırılması için yapılması gereken dönüşüm konuşmalarıdır. Maalesef şu anda üretimde yer alan emekçilerimizin sadece yüzde 12'si üniversite mezunudur. Dolayısıyla bu altyapının süratle yenilenmesi ve dönüşümün sağlanması gerekiyor.'

Kurtulmuş, ayrıca katma değer üretilmesi için ciddi şekilde iş gücü vasıfları ile sanayideki teknoloji kapasitesinin artırılmasının şart olduğunu vurguladı.

- 'KOBİ'lerimiz istihdamın üçte ikisini oluşturuyor'

Türkiye'de hala sanayinin ana direğini KOBİ'lerin oluşturduğuna işaret eden Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'KOBİ'lerimiz istihdamın üçte ikisini oluşturuyor fakat buna karşılık toplam katma değerin sadece yüzde 45'ini oluşturuyor. Dolayısıyla katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi için KOBİ'lerin bir dönüşüm süreci içine girmesi, bu süreçte de Dijital Dönüşüm Platformu'nun etkin bir şekilde rol almasını öngörüyoruz. Ayrıca bugün maalesef ihracatımızın sadece yüzde 3,5'unun yüksek teknoloji ürünlerinden oluştuğunu düşünürsek bu alanda almamız gereken çok mesafe var. Bunun için üçüncü alan ise eğitim alanıdır. Eğitim alanındaki dönüşümün sağlanması hem liseler hem teknik liseler hem de üniversitelerin ciddi bir şekilde dönüşümden geçmesi önemlidir. Böylece yeni süreçle dünyada rekabet edebilecek bir ülke durumuna inşallah gelebileceğiz. Japonya, ABD, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri, Hindistan gibi birçok ülke Sanayi 4.0 ile ilgili dönüşüm alanlarını tespit etmiş, bunlarla ilgili çalışmalarını hızlandırmıştır. Ümit ederim ki Bakanlığımız öncülüğünde ortaya konan, hükümetin ana belirleyici olduğu, bütün paydaşların katkı sunacağı bir süreci yaşarız ve Türkiye hızlı bir şekilde aradaki farkı tamamlayarak yoluna devam eder.'

Kurtulmuş, konunun sadece bir tek bakanlığın işi olmadığını, bütün bakanlıkların tamamının önemli bir şekilde süreci desteklemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

(Sürecek)
Kaynak: AA