Avrupa Rohingya Konseyi'nden AA'ya Ziyaret

Konseyin mütevelli heyeti başkanı Amin, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik uzun süredir devam eden baskı ve şiddeti dünyaya anlattığı için AA'ya teşekkür etti AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya: 'Arakanlı Müslümanların durumu konusunda bir duyarlılık oluşturmayı görev edindik'.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) heyeti, Dışişleri Bakanlığının düzenlediği program kapsamında Anadolu Ajansını ziyaret etti.

Avrupa Rohingya Konseyi Mütevelli Heyeti Başkanı Khairul Amin, Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Dr. Hla Kyaw ve Avrupa Rohingya Konseyi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Danışmanı Muhammed İbrahim, ziyarette AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Tokat ile AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk ile görüştü.

Amin, görüşmede Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) yönelik uzun süredir devam eden baskı ve şiddeti dünyaya anlattığı için Türkiye ve AA'ya teşekkürlerini ifade etti.

Kyaw, ERC'nin Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı baskı ve şiddeti kayıt altına aldığını ve gerekli durumlarda acil tıbbi yardım sağlamaya çalıştığını anlattı.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'den bu yana artan sivil Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinin bugüne kadarkilerin 'en kötüsü' olduğunu vurgulayan Kyaw, Arakanlı Müslümanlara karşı en fazla şiddeti uygulayan ordu yetkilileri tarafından kurulan 'insan hakları ihlallerini inceleme komisyonunun' uluslararası müdahaleyi engellemek amacıyla 'konuyu araştırdıkları izlenimi verdiğine' dikkati çekti. Kyaw, komisyon çalışmalarının güvenilir olmayacağını kaydetti.

Arakanlı Müslümanlara yönelik baskı ve şiddeti 'yavaşlatılmış bir soykırım' olarak niteleyen Kyaw, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin sanıldığı gibi Arakanlı Müslümanların durumuna karşı duyarlı olmadığının aksine 'ordunun yalanlarını örtbas ederek onların sözcüsü gibi davrandığının' altını çizdi.

AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, Arakanlı Müslümanların durumu konusunda bir duyarlılık oluşturmayı görev edindiklerini belirterek Türk halkının Arakanlı Müslümanlara büyük destek verdiğini söyledi.

Özkaya, Arakan'daki Müslümanların adeta bir etnik temizlikle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Görüşmede AA ile heyet arasındaki iş birliği konuları da ele alındı.

'Dünyada en çok zulüm gören halk Rohingyalara' verdiği destekten dolayı teşekkür ve minnetlerini belirten bir mektup takdim eden heyete AA da Türk çinisi örneği hediye etti.

Kaynak: AA