'AB Mali Yardımları Çalıştayı' Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin'in Katılımıyla Trabzon'da Yapıldı

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye ayrılmış kaynakların tamamını geçmişte kullanamadığını hatırlatarak "Ancak şu an o noktaya geldik ki kendi kaynaklarımızın da kullandığımız kaynakların da ötesine geçerek, Avrupa’nın diğer ülkelerinde ajanslardan arta kalan kaynakları da kullanabilecek duruma geldik" dedi.

'AB Mali Yardımları Çalıştayı' Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin'in Katılımıyla Trabzon'da Yapıldı
"AB Mali Yardımları Çalıştayı" Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin’in katılımıyla Trabzon’da yapıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu AK Parti Trabzon Milletvekilleri, AB Bakanlığı proje uzman ve danışmanları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TTB, DOKA ve ilgili diğer kurumların temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Trabzon’da 2002’den 2016 yılına kadar 590 proje uygulandığını ve bu projelere AB kaynaklarından 72 milyon avro aktarıldığını belirterek “AB mali katılım öncesi mali yardım imkanlarını Trabzon’a nasıl sunabiliriz ? amaçlı bir toplandı yapıyoruz. Avrupa Birliği fonları gerçekten ülkemiz için şehirlerimiz için sivil toplum örgütlerimiz,için önemli bir kaynak. Kamu kurumlarımız, üniversitelerimiz önemli bir kaynak teşkil ediyor. Trabzon’da 2002 yılından 2016 yılına kadar 590 proje uygulanmış ve bu 590 projeye Avrupa Birliği kaynaklarından 72 milyon avro civarında bir rakam aktarılmış. Diğer şehirlerimizle kıyasladığımızda bu ciddi bir başarıyı ortaya koyuyor. Ancak bu başarıyı valilik bağlamında, sivil toplum örgütlerimizin ortaya koyduğu performansın aynısını belediyemiz, belki Büyükşehir Belediyemizi bunun dışında tutmak lazım, belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımız söz konusu olduğunda aynı performansı göremiyoruz. Aslına bakarsanız bugün buradaki toplantımızın en önemli amacı bu konuda zayıf kalmış belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız ve sivil toplum örgütlerimizi aynı seviyeye, o üst performans noktasına nasıl taşıyabiliriz bunun sorularını sorup, cevaplarını vermeye çalışacağız" dedi.

“Türkiye’ye ayrılan kaynakların yüzde 90’ının üzerindeki bir dilimi Türkiye artık kullanabilir hale geldi” diyen Şahin, "Türkiye’ye ayrılmış kaynakların tamamını kullanamıyorduk. Ancak şu an o noktaya geldik ki kendi kaynaklarımızın da kullandığımız kaynakların da ötesine geçerek, Avrupa’nın diğer ülkelerinde ajanslardan arta kalan kaynakları da kullanabilecek duruma geldik. Bu açıkçası Türkiye açısından oldukça sevindirici. Genel anlamda bakıldığında Türkiye’ye ayrılan kaynakların yüzde 90’ının üzerindeki bir dilimi Türkiye artık kullanabilir hale geldi, geri kalan kısımda da uygulanamayan veya projenin uygulama aşamasında yaşanan bir takım sıkıntılardan dolayı geri dönen bir takım kaynaklar var. Bu da proje uygulama sürecinde gayet dolay karşılanan durumlar" şeklinde konuştu.

AK Parti MKYK Üyesi Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ise toplantının Trabzon’a önemli katkı sağlayacağını kaydederek "Avrupa Birliği projelerinden yararlanma anlamında Trabzon’umuz aslında sayısal anlamda kötü değil. 589 projeyle yaklaşık 72 milyon avroluk bir katkı almış ama dağılıma ve detaya bakıldığında Trabzon’umuzda yerel yönetimlerin, projelerden yararlanma anlamında yeterli düzeylerde olmadığını özellikle görmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA