Son 17 yılın favori kız ismi 'Zeynep'

Türkiye'de son 17 yıldır doğan kız bebekler için en fazla tercih edilen isim 'Zeynep' oldu.

Son 17 yılın favori kız ismi 'Zeynep'
Son 17 yılın favori kız ismi 'Zeynep'
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2016 yılında doğan bebeklere en fazla verilen isim sıralamasında kız isimlerinde ilk sırayı yine 'Zeynep' aldı.

Kız bebeklere en fazla konulan isimler arasında 2000'den itibaren hep ilk sırada yer alan 'Zeynep' ismi, 2006 yılında birinciliği 'Elif'e kaptırdı ancak 2007'de yeniden birinci sıraya yerleşerek o yıldan bu yana zirveden inmedi.

TÜİK'in doğum tarihine göre en fazla kullanılan 100 isim sıralamasında, geçen yıl 'Elif' en fazla verilen ikinci kız ismi olurken, bunu sırasıyla 'Hiranur, Defne, Miray, Azra, Zehra, Nehir, Ecrin ve Eylül' takip etti. Geçen yıl, 'Yağmur, Meryem, Nisanur, Asya, Hira Nur, Belinay, Raiba, Esila, Hira ve Buğlem' de kız bebeklere en fazla verilen isimler arasında yerini aldı.

Erkek bebeklere en fazla verilen isim ise 'Yusuf' oldu. En fazla verilen isim sıralamasında Yusuf ismini 'Eymen, Ömer, Mustafa, Miraç, Berat, Ahmet, Hamza ve Mehmet' adları takip etti. 'Emir, Muhammed Ali, Muhammed, Ali, Çınar, Kerem, Yiğit, Ayaz, Ertuğrul ve Ömer Asaf' da geçen yıl doğan bebeklere en fazla konulan isimler oldu.

2015 yılında doğan kız bebeklere en fazla 'Zeynep, Elif, Hiranur, Miray ve Ecrin', 2014 yılında 'Zeynep, Elif, Hiranur, Yağmur ve Ecrin', 2013 yılında 'Zeynep, Elif, Ecrin, Yağmur ve Zehra', 2012 yılında 'Zeynep, Elif, Ecrin, Yağmur ve Azra' isimleri verilmişti.

Erkek bebeklere en fazla verilen ilk 5 isim ise 2015 yılında 'Yusuf, Eymen, Mustafa, Ömer ve Berat', 2014 yılında 'Yusuf, Berat, Mustafa, Ömer ve Ahmet', 2013 yılında 'Yusuf, Berat, Mustafa, Ahmet ve Emir', 2012 yılında da 'Berat, Yusuf, Emir, Mustafa ve Mehmet' olmuştu.

En çok kullanılan isimler


Bu arada, Türkiye genelinde nüfus kütüklerine kayıtlı isimlere bakıldığında sayısal açıdan en fazla kayıtlı kadın ismi 'Fatma, Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep', erkek ismi ise 'Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin' oldu.

Resmi kayıtlara göre Türkiye'de en fazla kullanılan soyadı ise 'Yılmaz'. Bunu sırasıyla 'Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan, Şimşek, Polat, Özcan, Korkmaz, Çakır, Erdoğan' soy isimleri takip etti.
Kaynak: AA