Musul operasyonunda sekizinci gün

Musul'un batı yakasını terör örgütü DEAŞ’tan kurtarmak için başlatılan operasyonda bugün sekizinci gün…

Musul operasyonunda sekizinci gün
Musul operasyonunda sekizinci gün
Musul'un batı yakasını terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda bugün sekizinci gün… Irak güçlerinin ilerleyişinin yavaşladığı bölgede koşullar zorlaşıyor. Sert direnişle karşılaşan Irak özel kuvvetlerine bombalar, silahlı hava araçları ve keskin nişancılarla saldıran DEAŞ'lılar özel kuvvetlere ait araca saldırı düzenledi.

Buna rağmen Irak kuvvetlerinin bölgedeki ilerleyişi sürerken dün bir çok DEAŞ'lı yüzleri örtülü bir şekilde gözaltına alındı. Aynı zamanda bölgeden ilk sivil tahliyesi de gerçekleşti. Yüzlerce sivil Musul'dan yürüyerek çıktı.

Irak'ın Musul kentinde batı bölgesinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda ilk hafta hızlı gelişmeler yaşandı. Ordunun hareketlerinin yavaşladığı haberleri gelse de ilerleyiş sürüyor. Sert direnişle karşılaşan Irak güçlerinin özel kuvvetler aracına yapılan saldırının izleri Reuters haber ajansı tarafından paylaşıldı. DEAŞ ile Irak güçleri arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda Iraklı yaralandı.

Bu arada DEAŞ'ın kalkan olarak kullanmayı planladığı yüzlerce sivil yürüyerek Musul'dan çıkmayı balardı. Şehrin batısındaki 750 bin kişinin büyük çoğunluğunun DEAŞ'ın elinde hapis olduğu belirtiliyor.

DEAŞLILAR BÖYLE TUTUKLANMIŞTI

DEAŞ'a karşı Musul'un batısında gerçekleşen operasyonlarda Irak güçleri sert direnişiyle karşılaştı. Ancak direniş Irak güçlerinin ilerleyişini durdurmadı.

Irak özel güçlerindne General Abdul-Wahab el Saadi birliklerinin terör örgütü DEAŞ tarafından araçlara yerleştirilen bombalar, keşkin nişancılar ve düzinelerce silahlı dronlar sebebeiyle çok yavaş ilerlediğini söyledi.

Yabancı haber ajanslarından gelen son görüntülerde Irak özel kuvvetlerinin Musul'da bir DEAŞ'lıyı tutuklayıp götürdükleri anlar ortaya çıktı. DEAŞ'lılar Irak güçleri tarafından yüzleri örtülü bir şekşlde ve kanlar içinde tutuklanarak götürüldü.

'BU KADAR ERKEN SÜREDE BU İLERLEMEYİ TAHMİN ETMEMİŞTİK'

Rûdaw'a konuşan Irak Altın Kuvvetler Komutanı Fazıl Berwari, “Bugün operasyonun üçüncü günü, Musul'un stratejik mahallesi olarak bilinen Tel Reyan ve Memun mahallelerinde kontrol sağlandı” bilgisini verdi.

Berwari, “Musul'un batısındaki operasyon doğusundakinden daha farklı çünkü batı yakası daha dar. Her ne kadar bir savaş olsa da süprizler olabilir ancak bu kadar erken sürede bu ilerlemeyi tahmin etmemiştik” dedi.

İLK TAHLİYE GERÇEKLEŞTİ


Bu arada Musul'un batısından ilk tahliye haberi geldi. El-Memum bölgesinden DEAŞ'ın kalkan olarak kullanmak için alıkoyduğu bin 508 kişi tahliye edildi. Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığınca kentin batısından tahliye edilen bin 508 kişilik ilk grup, Kayyara kasabasındaki kamplara yerleştirildi.

Yaklaşık 750 bin sivilin bulunduğu kentin batısına yönelik askeri harekâtın, bölgede tankların giriş yapamadığı dar sokakların ve kalabalık semtlerin bulunması nedeniyle oldukça zorlu geçmesi bekleniyor.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü DEAŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. DEAŞ şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Terör örgütünün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, dün Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ele geçirildi ve ilçe çevresindeki kasabalardan da örgüt temizlendi.

DEAŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Irak'ta Felluce, ve Libya'da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde Rakka'ya sıkışacak.