Robotik Yarışmasında Hedef Büyüttüler

ABD'de 26 yıldır düzenlenen First Robotics Competition'da geçen yıl ilk beşe girmeyi başaran İstek Özel Bilge Kağan Lisesi Fen Lisesi öğrencilerinden oluşan 'IsTech Robotic Society' kulübü öğrencileri, yeni tasarladıkları robotla bu yılki yarışmada derece hedefini yükseltti Okul Müdürü Karabaş: 'Genç neslimize imkan verildiğinde bunu en güzel şekilde, her alanda sergiliyor. Bizim öğrencilerimiz de başarılı çalışmalarıyla burada gecegündüz demeden sarf ettikleri çabalarının ürününü kesinlikle alacaklardır. Umarım değerli öğrencilerimiz, ülkemizi en güzel ve başarılı şekilde temsil edip başarıyla Türkiye'ye dönecektir'

MUTLU BOZDAĞ - ABD'de 26 yıldır düzenlenen First Robotics Competition'da (FRC) geçen yıl ilk beşe girmeyi başaran İstek Özel Bilge Kağan Lisesi Fen Lisesi öğrencilerinden oluşan 'IsTech Robotic Society' kulübü öğrencileri, yeni tasarladıkları robotla hedef yükseltti.

First Vakfı tarafından ilk kez 1992'de New Hempshire'da 28 takımın katılımıyla gerçekleştirilen FRC, bu yıl 1-4 Mart'ta Florida'da düzenlenecek.

Uluslararası robotik yarışmasına katılacak İstek Özel Bilge Kağan Lisesi Fen Lisesinden 3'ü kız 11 öğrenciden oluşan 'IsTech Robotic Society' kulübü de yarışmaya katılmak üzere yola çıktı.

İstek Özel Bilge Kağan Lisesi Müdürü Aydın Karabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fen lisesi bölümü öğrencilerinin teknoloji alanındaki başarılarından gurur duyduğunu ifade ederek, '5993' numarayla yarışacak takımın, ABD'de Türkiye'yi ve okulu başarıyla temsil edeceğini belirtti.

Takım olarak öğrencilerin ABD'den başarıyla dönmesinin önemine işaret eden Karabaş, ancak takım ruhuyla birliktelik tecrübesinin daha önemli olduğunu söyledi. Karabaş, şöyle devam etti:

'Beykoz'daki Dereseki Köyü'nde kuyuya düşen yavru köpek, itfaiye, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla günler sonra kurtarıldı. Kuyu adı verilen köpeği kurtarmak için robotik kol geliştiren Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı gösterdikleri çabadan dolayı pek çok kesimin takdirini topladı. Kurtarma çalışmalarının aşamalarını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşan öğrenciler, bu başarılı çalışmalarından ötürü Stanford Üniversitesinden davet aldı. Stanford Üniversitesi Robotic Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Oussama Khatib öğrencileri üniversiteye davet etti. Bu bile ülkemizde gençlerimizin potansiyeli, güzel ve başarılı çalışmalarının dünyada takdir görmesi bakımından çok önemli.'

Karabaş, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olmasının büyük bir potansiyel taşıdığını vurgulayarak, 'Genç neslimize imkan verildiğinde bunu en güzel şekilde, her alanda sergiliyor. Bizim öğrencilerimiz de başarılı çalışmalarıyla burada gece-gündüz demeden sarf ettikleri çabalarının ürününü kesinlikle alacaklardır. Ben, kendilerini her halükarda başarılı kabul ediyorum. Bundan sonraki yarışmalarda hem kurumumuzda hem de daha güzel şartlarda geliştirmeyi, değiştirmeyi arzu ediyoruz. Umarım değerli öğrencilerimiz, ülkemizi en güzel ve başarılı şekilde temsil edip başarıyla Türkiye'ye dönecektir.' diye konuştu.

- 'Türkiye'ye önemli başarı derecesiyle dönmeyi hedefliyoruz'

Takımın bilgisayar öğretmeni Serkan Aydın da yarışmada, yeni tasarladıkları robotla Türkiye'ye önemli bir başarı derecesiyle dönmeyi hedeflediklerini belirterek, bu yıl yarışmaya ABD, Türkiye, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya gibi 25 ülkeden katılım olacağını kaydetti.

Daha fazla öğrencinin eğlenerek bilim, teknoloji, mühendislik ve daha birçok konuda kendisini geliştirmesine olanak sağlayacak robot turnuvasına farklı okullardan 3 bin 128 takım katılacağını dile getiren Aydın, şu bilgileri verdi:

'Bizler yaklaşık 6 haftalık organizasyon kapsamında belirlenen temaya göre yarışmaya hazırlanarak, 3 boyutlu iddialı robotumuzu oluşturduk. Daha sonra hazırladığımız robotu yarışta kullanmak üzere kargoyla ABD'ye gönderdik. Şimdi biz de uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Amacımız ülkemizi bu alanda en iyi şekilde temsil etmenin yanı sıra kendimizi teknoloji adına geliştirebilmek ve ülkemizde de teknolojiye ve robotiğe merak uyandırmak. Takım olarak üç boyutlu yazıcılardan robotik kollara kadar çalışmalarımızla uluslararası önemli yarışmalara katılıyoruz.'

- 'Geçen yıla göre daha iddialıyız'

Takım üyelerinden Helin Yiğit ise yarışmaya ikinci kez katıldıklarını ve geçen yıl 5. olduklarını belirterek, 'Bu yıl daha programlı çalıştık ve daha donanımlı bir robot ortaya çıkardık. Ayrıca gelecek adına inovatif özümler üretebilecek şekilde altyapı kazanmak açısından da bu tür yarışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Verilen görevlerin üçünü de tek robotta kullanabildik. Robotomuzu ABD'ye gönderdik. Yarışmanın sesi ülkemizde duyuldukça bu alanda yeni üretimlerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı.

Üyelerden Efe Korkmaz ise yarışmaya katılmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade ederek, yaptıkları robota ilişkin şu bilgileri aktardı:

'Robotumuzu 6 haftalık süre içeresinde oluşturarak, ilk iki haftamızda bilgisayarda robotumuzun üç boyutlu tasarımını hazırlamaya harcadık. Geriye kalan 3 haftamızda da robotun mekanik olarak üretim aşamasına geçtik. Sanayide hazırladığımız parçaları da kullanarak robotumuzun parçalarını üreterek montajını tamamladık. Son haftada da yazılımla uğraştık. Bu çalışmaların sonucunda robotumuz, hem manuel hem otomatik olarak hareket edebiliyor.'

Korkmaz, bu yılki tasarımla geçen yıla göre daha iddialı olduklarını vurgulayarak, 'İnşallah emeğimizin karşılığını alacağız. Buna takım olarak canı gönülden inanıyoruz.' dedi.
Kaynak: AA