Balkan Çalıştayı

TÜ Rektörü Prof. Dr. Tabakoğlu:'2023'e kadar Trakya Üniversitesi'nde eğitim gören Balkanlı öğrenci sayısını 10 bine kadar artırmayı hedefliyoruz. Bunu artırabilmek için neler yapılmalı, bir üniversiteye bu işte neler düşer anlamında bu çalıştayı düzenledik'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 2023'e kadar Trakya Üniversitesi'nde eğitim gören Balkan ülkelerinden öğrenci sayısını 10 bine kadar artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

TÜ Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda, Batı Trakya'dan dernek, vakıf, gazete ve dergi temsilcileri ile Batı Trakyalı ailelerin katılımıyla 'Batı Trakya Türklerinin Eğitim, Basın ve Dini Durumları' konulu Balkan Çalıştayı düzenlendi.

Tabakoğlu, çalıştayda yaptığı konuşmada, Balkanlardan yaklaşık 2 bini aşkın öğrencinin TÜ'de çeşitli bölümlerde okuduğunu söyledi.

Türkiye'deki diğer üniversitelerde Balkan ülkelerinden öğrenci sayısının daha az olduğunu aktaran Tabakoğlu, şunları kaydetti:

'Balkanların bizi tercih etmesi de tesadüf değildir. Hem coğrafi yakınlık hem de kültürel benzerlik vardır. Biz misyon olarak 2023'e kadar Trakya Üniversitesi'nde eğitim gören Balkanlı öğrenci sayısını 10 bine kadar artırmayı hedefliyoruz. Bunu artırabilmek için neler yapılmalı, bir üniversiteye bu işte neler düşer anlamında bu çalıştayı düzenledik. Dinamikleri ve oranın sorunlarını daha iyi öğrenip, açıkçası dersimize çalışarak, orada doğru bir şekilde hareket ederek üniversitemizi ve Türkiyemizi temsil etmek istiyoruz.'

TÜ'nün Balkanlarla ilgili üzerine düşen görevi yaptığını aktaran Tabakoğlu, 'Balkan Araştırma Enstitümüz bununla ilgili çalışmalara devam ediyor. Orada yaşayan insanlardan bu konuyu dinlemek de konunun daha iyi anlaşılması açısından önemlidir.' diye konuştu.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali Toraman ise Batı Trakya'daki öğrencilerin daha iyi eğitim alması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkçe eğitimin kendileri için önemli olduğunu belirten Toraman, TÜ'de bu kapsamda yapılan çalışmaları desteklediklerini ifade etti.

Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Müdürü Pervin Hayrullah da kültür ve eğitim alanında düzenlenen etkinliklerin tarihi aktarmak açısından kendileri için önem arz ettiğini söyledi.
Kaynak: AA