Türk Doktorun Başarısı

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt, ilk kez kendisinin uyguladığı ve başarılı sonuç veren iki ayrı tedavi tekniği için, Dünya Gastroenteroloji Toplantısı’na davet edildi.

Türk Doktorun Başarısı
İçel’in Tarsus ilçesindeki Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt’un, bağırsak ve yemek borusu hastalıklarının tedavisinde uyguladığı iki teknik, tıp dünyasının dikkatini çekti. Dr. Bozkurt yemek borusundaki kanamada kullandığı ‘argon plazma koagulasyon’ (yakma) tekniği ve bağırsaktaki enfeksiyona uyguladığı ‘kolonoskopiyle antibiyotik sıkılması’ yöntemi nedeniyle 11. Dünya Gastroenteroloji Toplantısı’ndan davet aldı.

Tümörlerde uygulanan tekniği kullandı

Uzm. Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt, yakma tekniğini 2012 yılında Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde uyguladı. Yemek borusundaki bir damarda kanama olan hastanın, denenen farklı tedavilere yanıt vermemesi üzerine Dr. Bozkurt, normalde tümörlerde kullanılan ‘argon plazma koagulasyon’ (yakma) tekniğini uyguladı. Literatürde ilk kez yemek borusu kanamasında uygulanan teknikle, 40 yaşındaki erkek hasta sağlığına kavuştu.

Kolonoskopiyle antibiyotik sıktı

Dr. Bozkurt, ‘kolonoskopiyle antibiyotik sıkılması’ yöntemini ise şu anda görev yaptığı Medical Park Tarsus Hastanesi’nde, geçtiğimiz Ocak ayında uyguladı. Karın ağrısı, kusma ve ateş şikayeti olan 6 yaşındaki Berat Şenkal’ın kalın bağırsağında ‘psödomembronöz enterekolit enfeksiyon’ belirleyen Dr. Bozkurt, etkili ve çabuk sonuç almak için, kolonoskopinin içindeki kanaldan, iltihaplı bölgeye vancomisin antibiyotiği enjektörle sıktı. Uygulamadan sonra 8 gün hastanede kontrol altında tutulan ve ilaç tedavisi uygulanan çocuk hastanın bağırsağındaki iltihap kurudu.

Roma’ya davet yazısı aldı

Her iki vakayı ve uyguladığı teknikleri makale haline getiren Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt, çalışmalarını İtalya’nın başkenti Roma’da 12-13 Haziran 2017 tarihlerinde düzenlenecek 11’inci Dünya Gastroenteroloji Toplantısı’nın organizasyon komitesine gönderdi. Çalışmaları inceleyen komite, literatürde başka örneği bulunmayan iki teknik için Uzm. Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt’a bir mektup gönderdi. Mektupta, “Çalışmalarınız toplantımıza kabul edilmiştir” denilerek, davette bulunuldu.

Yüzlerce doktor buluşacak

Toplantı hakkında bilgi veren Dr. Bozkurt, organizasyona dünyanın dört bir yanından yüzlerce uzman doktorun katılacağını, yaklaşık 20 doktorun da sunum yapacağını söyledi.

Dr. Bozkurt, “Toplantının organizasyon komitesi, ‘argon plazma koagulasyon’ tekniği için sunum yapmamı, bağırsaktaki enfeksiyona kolonoskopiyle antibiyotik sıkılması yöntemi için de poster çalışması hazırlamamı istiyor. Daveti kabul ettim. Uyguladığım yöntemleri meslektaşlarımla paylaşacağım” dedi.

Kaynak: İHA