Şırnak'ta 14 Turaç Kuşu Gökyüzüne Uçtu

Silopi ilçesinde bir evde ele geçirildikten sonra koruma altına alınan turaçlar Irak sınırında doğaya salındı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 14 turaç kuşu Irak sınırında yaşam alanlarına bırakıldı.

Yaklaşık 20 gün önce ihbar üzerine bir köydeki adreste jandarma ekipleriyle denetim yapan Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerinin ele geçirdiği 14 turaç, bakım ve tedavilerinin ardından Irak sınırına sıfır noktadaki Kapılı köyünde doğaya salındı.

Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, turaçların nesli tehlike altındaki kuşlardan olduğunu, bunların Cizre ve Silopi'deki pamuk ve mısır tarlalarında yaşadığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından turaçların koruma altına alındığını dile getiren Kalay, ele getirilen 9'u dişi 5'i erkek 14 turacı koruma altına aldıklarını kaydetti.

Kuşların bakım ve tedavilerinin ardından Irak sınırına sıfır noktadaki Kapılı köyünde doğaya bırakıldığını bildiren Kalay, 'Kanatları kesik olduğu için Şırnak'ta tedavi ve bakımlarını yaptık. Bunlar uçabilecek düzeye ulaştığında getirip Silopi ilçesindeki yaşam alanlarına bıraktık. Turaç kuşları yaban türleridir. Bunların herhangi bir şekilde doğadan alınmaları yasaktır.' dedi.

Kaynak: AA