Küresel Isınma ABD'nin En Büyük Nehirlerinden Colorado'nun Debisini Azaltıyor

Bilim adamları, küresel ısınmanın ABD'nin en büyük nehirlerinden Colorado'nun su miktarını ciddi oranda azalttığı uyarısında bulundu.

Colorado Eyalet Üniversitesinden Brad Udall ve Arizona Üniversitesinden Jonathan Overpeck, yaptıkları araştırmada Colorado Nehri'nin 2000 yılından bu yana yüzde 19 oranında su kaybettiğini belirledi.

Söz konusu kaybın yalnızca üçte ikisinin kuraklıkla açıklanabileceğine işaret eden araştırmacılar, geri kalanının ise küresel ısınmadan kaynaklandığına dikkati çekti.

Araştırmalarında 2000-2014 arasındaki sıcaklık, yağış ve su hacmi değerlerini havzanın tarihsel verileriyle karşılaştıran Udall ve Overpeck, söz konusu dönemde sıcaklık değerlerinin tarihsel ortalamanın 2,8 derece üzerinde, yağış miktarının ise tarihsel ortalamadan yüzde 4,6 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

Yağıştaki düşüş miktarının nehirde ancak yüzde 11,4 oranında bir debi kaybına yol açacağını ifade eden Udall ve Overpeck, bunun yüzde 19,3'lük kaybın tamamını açıklamadığını kaydetti.

Araştırmacılar, geri kalan kaybın atmosferdeki sıcaklık artışıyla havzadaki su kaynaklarında, kar tabakalarında, toprakta ve bitkilerdeki nemliliğin buharlaşma yoluyla yok olmasından kaynaklandığı sonucuna vardı.

Nehrin debisinin yüzyıl sonuna kadar yaklaşık üçte bir oranında azalmasının beklendiğini kaydeden araştırmacılar, '21. yüzyılın daha ilk 15 yılında, küresel ısınmanın Colorado Nehri'nin su kaynaklarını şimdiden tüketmeye başladığını görüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Colorado'nun kuzeyindeki Rocky Dağlarından doğup California Körfezi'ne dökülen 2 bin 330 kilometre uzunluğundaki nehir, 640 bin kilometrelik karelik bir havza içinde yedi ABD eyaletiyle birlikte iki Meksika eyaletine de su sağlıyor.

Araştırmanın sonuçları, 'Water Resources Research' dergisinde yayınlandı.

Kaynak: AA