Irak'taki Siyasi Gelişmeler

Irak Meclisindeki en büyük grup olan Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim ve heyeti, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ve diğer Türkmen siyasi parti temsilcilerini başkent Bağdat'taki bir otelde ziyaret etti.

Görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Salihi, koalisyon lideri ve üyelerinin Türkmen toplum temsilcilerini ziyaret etmesini 'tarihi' olarak nitelendirdi.

Türkmenlerin terör gruplarından çok çektiğini dile getiren Salihi, 'Koalisyon üyeleri Türkmenlerin karşılaştığı sıkıntıları en geniş anlamıyla biliyorlar. Onlarla Baas'ın zindanlarında beraber yaşadık.' dedi.

Hekim ile ülkedeki Türkmenlerin sıkıntılarını, siyasal uzlaşıdan yana tavır ve isteklerini açıkça ele aldıklarını belirten Salihi, Irak'ın yeniden ulusal temeller üzerine kurulması için stratejik bakışın benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Irak'ın yeniden yapılandırılması için Türkmenlerle birlikte çalışmak istediklerini söyleyen Hekim de Türkmenleri, kabinedeki boş bakanlık koltuğu için birleşip tek bir aday üzerinde anlaşma sağlamaya çağırdı.

Hekim, 'Koalisyon olarak Türkmenlerin anayasal haklarını savunma görevini üstlendik.' diye konuştu.

Türkmenlerin, 328 sandalyeli Irak Meclisinde 9 sandalyesi bulunuyor. Kabinede ise hiçbir bakanlığı bulunmuyor. Halen boş bulunan Ticaret veya Sanayi Bakanlığına bir Türkmen adayın seçilmesi gündemde tutuluyor.

Kaynak: AA