Güney Sudan'dan Etiyopya'ya 'Petrol Yolu'

Etiyopya ile Güney Sudan arasında petrol ticaretini artıracak otoyol projeleri üzerinde anlaşmaya varıldı.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, bir dizi ziyaret için Etiyopya'ya geldi.

Mayardit ülkeyi ziyaretinde, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'la başkent Addis Ababa'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Milli Saray'da basına kapalı görüşme sonrasında iki ülke arasında farklı alanlarda çok sayıda anlaşmaya imza atıldı.

Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, anlaşmaların otoyol yapımı, enerji, sağlık, sınır ticareti ve medya alanlarında olduğu belirtildi.

Açıklamada, Etiyopya ve Güney Sudan arasında inşa edilecek otoyolun güzergah bilgilerine de yer verildi. İki ülkeyi karayoluyla bağlayacak otoyollardan birinin Gambella-Pagak-Palouge istikametinde, diğerinin ise Dima-Raad-Boma-Bor yönünde olacağı kaydedildi.

Otoyol güzergahının başladığı Güney Sudan'daki Palouge bölgesi ülkenin en büyük petrol sahalarından biri olma özelliği taşıyor.

İmza töreninden sonra basın mensuplarıyla bir araya gelen Mayardit, imzalanan anlaşmalarla ikili ilişkilerin var olan seviyeden daha da ileriye taşındığını söyledi.

Mayardit, gazetecilerin, yaklaşık iki ay önce Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin sorusu üzerine bunun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin davetiyle yapılan normal bir ziyaret olduğunu ifade ederek, kimi çevrelerin, Nil Nehri ve bölgedeki diğer meseleleri kullanarak Mısır ile Etiyopya arasında sorun çıkarmaya çalıştığını savundu.
Kaynak: AA