EPDK Başkanı Yılmaz Soruları Yanıtladı Açıklaması

'(Serbest tüketici uygulaması) Herkes kurallara uyacak hakkına razı gelecek. Birtakım ihlallerde bulunan şirketleri hemen yolun başında cezalandırdık. Şirketlerin bunlara riayet etmesini bekliyoruz. Yaklaşık 93 şirketimize yasak getirdik, 3 ay boyunca yeni abone alamayacaklar' 'EylülEkim ayında elektrikte altyapının hazır olduğunu gördüğümüz takdirde, tam serbestleşme kararını almaktan imtina etmeyiz'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, aboneleri istekleri dışında serbest tüketici portföyüne almaya çalışan tedarik şirketlerine ilişkin, 'Herkes kurallara uyacak hakkına razı gelecek. Birtakım ihlallerde bulunan şirketleri hemen yolun başında cezalandırdık. Şirketlerin bunlara riayet etmesini bekliyoruz. Yaklaşık 93 şirketimize yasak getirdik, 3 ay boyunca yeni abone alamayacaklar.' dedi.

Yılmaz, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, 'Küresel Gelişmeler ve Yatırım Ortamı' konulu '17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

EPDK olarak yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına destek olduklarını, şu ana kadar Türkiye enerji sektörüne kazandırdıkları yenilenebilir kapasitesinin, bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin milli bir hedefi olduğunu ve özellikle yerli ve yenilenebilir kaynakların enerji ekonomisine kazandırılması konusunda bir görüş birliği bulunduğunu ifade eden Yılmaz, 'Dolayısıyla bu yatırımlar durmayacak, hızla devam edecek. Herhangi bir yeni bir hazırlık yapmamız gerekirse, onu da yaparız. Yenilenebilir enerjide yapılacak yatırımlarda teminat miktarlarında azaltılmayla ilgili kararlar aldık. Bu kararlarımızın bu sürece ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz.' diye konuştu.

Doğalgazı da enerji piyasasının önemli bir parçası olarak gördüklerini ve 50 milyar metreküplük bir kapasiteden söz ettiklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

'Türkiye büyüdükçe, yatırımlar çoğaldıkça bu miktarlar daha da artacak. Enerjinin doğalgaz kısmında dünya çapında iyi bir oyuncu olmamız açısından, Türkiye’yi bir enerji ticaret merkezi haline getirmemiz açısından elbette doğalgaz kaynaklarımızın çeşitliliğini artırmamız lazım. Bunun için depolarımızın genişletilmesi lazım. Tuz Gölü’nde depomuzu açtık. Aynı şekilde lisans vermiş olduğumuz Tarsus’ta ciddi bir kapasitemiz var. Orayla ilgili lisanslarımızı verdik. Önümüzdeki birkaç hafta içinde buna yönelik ciddi düzenlemeler yapacağız. Özellikle tarife noktasında, şirketlerden bu tip yatırımların yapılması hususunda. Doğalgazda depolama kapasitesinin artması, Türkiye’nin bölgede ciddi bir enerji oyuncusu olması açısından ve özellikle gelecekte bir enerji ticaret merkezi haline dönüşmesinde elbette çok önemli.'

- Elektrikte 93 şirkete getirilen yasaklama

Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, elektrikte limitleri indirdiklerini, bunun da iştahları artırdığını söyledi.

İştahlar artarken tedarik şirketlerinin 'obur' olmasını istemediklerini ifade eden Yılmaz, 'Kurallar içinde elektrikte tüketicilerin, abonelerin ihtiyaçlarını karşılamaları lazım. Kurallara uymaları lazım. Bu kurallara uymayan bazı şirketlerimiz var. Bunlarla ilgili önemli bir karar aldık. Bazı şirketlere piyasadan geçici olarak yeni abone alma hususunda yasak getirdik.' dedi.

Piyasa derinleştikçe problemlerin de derinleşmesini istemediklerini vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Herkes kurallara uyacak hakkına razı gelecek. Kuralları ihlal edip aboneleri mağdur edenleri, biz de mağdur edeceğiz ve etmeye de başladık. Biz piyasa derinleştikçe problemlerin de derinleşmesini istemiyoruz. Derin bir piyasada problemlerin yok olmasını ve minimize edilmesini istiyoruz. Bunun için hemen kararımızı tedbirimizi önceden aldık. Birtakım ihlallerde bulunan şirketleri hemen yolun başında cezalandırdık. Şirketlerin bunlara riayet etmesini bekliyoruz. Yaklaşık 93 şirketimize yasak getirdik, 3 ay boyunca yeni abone alamayacaklar.'

Nihai hedeflerinin, elektrikte tüm piyasanın serbestleşmesi ve limitin sıfıra inmesi olduğunu aktaran Yılmaz, 'Benim ümidim inşallah bu yılın sonuna kadar bu altyapıyı hazırladığımız takdirde önümüzdeki yıl bu kararı alabiliriz. Bu biraz teknolojiyle, teknik altyapıyla ve insan altyapısının hazır olmasıyla ilgili. Eylül-ekim ayında elektrikte altyapının hazır olduğunu gördüğümüz takdirde, tam serbestleşme kararını almaktan imtina etmeyiz. Çünkü herkes kendi tedarikçisini seçme hakkına sahip olsun ki bu piyasa derinleşsin.' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Ege'de yüzer LNG gemisi (FSRU) yaptıklarını belirterek, 'FSRU için deniz kıyıları çok önemli. Bununla ilgili bizim bir deniz bölgemiz var. Marmara bir de Akdeniz… Teknik olarak her alanda Akdeniz sahilleri özellikle uluslararası enerji ticareti açısından önemli bir mevki.' dedi.

Kaynak: AA