Aksaray'da Verimliliği Ve Üretimi Artırmak İçin Çiftçilere Eğitim Veriliyor

Nüfusun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da tarım ve hayvancılığı geliştirmek, verimliliği artırmak ve sağlıklı gıda üretmek için çiftçilere yönelik eğitim programları düzenleniyor.

Aksaray'da Verimliliği Ve Üretimi Artırmak İçin Çiftçilere Eğitim Veriliyor
Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitim programlarında yüzlerce çiftçiye ziraat mühendisleri ve veterinerler tarafından eğitim veriliyor.

Ziraat Odası Başkanlığında gerçekleştirilen eğitim programına katılan Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitimin son derece önemli olduğunu belirterek, “İlimizde tarım ve hayvancılığı geliştirmek, verimliliği ve üretimi artırmak, kaliteli ve sağlıklı gıda üretmek için eğitim faaliyetleri düzenleniyor. Burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlığımız ve Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz olarak bu faaliyetlere destek veriyoruz. Hayatımızın her alanında olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanların girdilerinin düşürülmesi, üretim noktasında daha çok üretmesi, daha çok kazanması, ülkemize daha çok katma değer katması açısından eğitim faaliyetlerini önemsiyoruz. Ülkemizin, tarım ve hayvancılığın gelişmesinde eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.



"Bakanlık eğitime çok büyük önem veriyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, çiftçilere yönelik eğitim faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek, “İlimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda da Ziraat Odası Başkanlığımızın toplantı salonunda süt sığırı yetiştiriciliği kursunu başlattık. Eğitim dediğimiz zaman beşikten mezara kadar eğitimin şart olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarım ve hayvancılık gibi önemli bir sektöründe eğitimsiz olması kesinlikle mümkün değildir. O yüzden bakanlığımız buna çok önem vermekte. Bizde il kapsamında sivil toplum kuruluşları ile birlikte eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. 2015 yılında 24 kurs 547 çiftçi, 2016 yılında 31 kurs 656 çiftçi, 2017 yılında da 15 kurs 389 çiftçi kurslarını tamamladı ve sertifikalarını aldılar. Şu anda 9 kursumuz devam etmekte ve tamamlandıktan sonra 126 çiftçimiz daha sertifikasını alacak” diye konuştu.



Ziraat mühendisleri ve veterinerler eğitim veriyor

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, çiftçilerin çoğunun ana babadan kalma usulle çiftçilik yaptıklarını dile getirerek, çiftçileri geliştirmek, daha verimli ürün elde etmek ve daha çok kazanç sağlamalarını sağlamak için eğitimler verdiklerini söyledi.

Başkan Koçak, “Ziraat odamız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Koyun Keçi Yetiştiricileri birliğimiz ile ortaklaşa düzenlemiş olduğumuz çiftçi eğitimine katıldık. 100’e yakın çiftçimize burada eğitim veriyoruz. Üreticimiz bilinçli ama burada teknik ilgileri, ziraat mühendislerimiz, veterinerlerimiz üreticilerimize geniş çaplı bilgiler veriyor. Bu da üreticimize ve ülkemize ciddi anlamda katkı sağlıyor. Hem ekonomi açısından hem de bilgi açısından. Bir de Tarım Bakanlığının genç çiftçilere yönelik ‘Haydi Gel Köyümüze Dönelim’ isimli projesiyle sertifika alan çiftçilerimizin puanları biraz daha artıyor. Biz, üreticilerimizin verilen her hibeden, destekten yararlanması için bu tarz organizasyonlar yapıyoruz. Eli nasırlı insanlara ne kadar eğitim versek, ne kadar organizasyon yapsak az diyorum. Üreticilerimiz hizmetin en iyisine layık. Biz olduğumuz müddetçe gece gündüz demeden üreticilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizim amacımız koltukta oturmak değil, oturduğumuz yerden de hizmet değil. Üreticinin ayağına, tarlasına giderek üreticilerimizin eksikliklerini yerinde görüp onlara her türlü hizmeti vermek” ifadelerini kullandı.

"Çiftçiler bilmedikleri her şeyi öğreniyor"

Eğitimlerde çok şey öğrendiklerini belirten çiftçiler ise “Biz burada eğitim aldık. Tarım ve hayvancılıkla ilgili bilmediğimiz şey çok. Bilmediğimiz birçok şeyi burada öğrendik. Burada biz hayvancılık ve tarım ile ilgili kurs almak için geldik. Çok faydalı ve gerekli olduğunu düşündüğümüz için buradayız. Gerçekten eğitim gerekli bir şey. Herkes biliyoruz, yapıyoruz diyor ama bilmediğimiz, görmediğimiz ve anlamadığımız çok şey var. Bu nedenle eğitim çok değerli” dedi.

Kaynak: İHA