2017 yılı hac kuraları çekildi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Şu anda dünya Müslümanlarından hac etmek üzere talepte bulunan insan sayısı 25 milyondur. Fakat hac ibadetini aynı anda yapabilecek insan sayısı 3 milyonu ancak bulabiliyor, 3 milyonu geçtiği zaman facialarla karşılaşıyoruz" dedi.

2017 yılı hac kuraları çekildi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı'nda düzenlenen 2017 yılı hac kura çekimine katıldı.

Burada konuşan Görmez, ibadetlerin özünün son derece önemli olduğunu belirterek, 'Hac ibadeti ve bu ibadetler içerisinde gerçekten evrensel, uluslararası, bütün farklılıkları tevhid potasında eriten bir ibadet şöleni aynı zamanda. Onun için sevinen sevinmeyi hak eder, hüzünlenen hüzünlenmeyi hak eder ama sevincin de hüznün de Allah katında değerinin aynı olduğunu bilmenizi isterim. 1985 yılına kadar dünyadan müracaat eden herkes gidip bu ibadeti yapabiliyormuş, hiçbir kısıtlama yoktu. Müracaat eden herkes gidebiliyordu, peki sayı? 300 bin, 400 bin en fazla 900 bini bulmuş o zaman. Sonra mekan çok sınırlı bir mekan olduğu için, Kabe avuç içi kadar bir şehir olduğundan dağlar arasında, o dağlar arası da ayrıca yüksek binalarla doldurulmuş vaziyette, Kabetullah'ın etrafında tavaf alanı sınırlı bir mekan olduğu için şu andaki genişlemiş haliyle sadece 90 bin kişi aynı anda tavaf edebilecek. Safa ve Merve arası sınırlı bir mekan olduğu için yine ancak o kadar insan aynı anda Sa'y yapabiliyor. Mina sınırlı bir mekan, Müzdelife çok daha sınırlı bir mekan, Arafat sınırlı bir mekan, böyle olduğu için bir önlem alma yoluna gidilmiş. İslam ülkeleri Dışişleri Bakanları 1987 yılında Amman'da toplanmışlar ve bir karar vermişler, demişler ki: ‘Biz bundan böyle bu halimizle, bu talebi karşılamamız mümkün değil. Öyleyse her ülkeye, her Müslüman halka, kitleye binde bir oranında kota verelim' demişler ve kota uygulaması zorunlu olarak 1987 yılında başlamış' ifadelerini kullandı.

HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur'a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.

Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.

KURA SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Kaynak: İHA