Yunus Emre Adı Ünye İle Özdeşleşecek

Ünye Yunus Emre Derneği’nin “Biz ve Yaban, Yunus’ta Tamam” adlı projesinin tanıtım toplantısı bugün Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Yunus Emre Adı Ünye İle Özdeşleşecek
Yunus Emre’nin bir dönem yaşadığı Ünye ile birlikte anılması ve bu çerçevede tüm dünyaya tanıtılmasını amaçlayan proje çerçevesinde yapılan tanıtım toplantısına Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, eski Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacığlu, Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Ünye’deki sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri, oda başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Yunus Emre, Türk İslam tarihinde müstesna bir yeri olan kendini Allah’a adamış, insanın dünyanın en kıymetli varlığı olduğunu dile getiren en önemli şahsiyetidir. Yunus Emre baktığımızda, sadece gönüllere hitap eden bir şahsiyet değil, aynı zamanda bir nakkaş gibi karanlık dünyamıza ışık tutan bir güneştir. Ağırlıklı olarak yazdığı şiirlerden baktığımızda Ünye’de 3 bahar geçirdiğinden bahseder. İşte tam da bu noktada Ünyeliler onu kendi gönlünde, kendi topraklarında yaşadığını varsaymak sureti ile bugün ki Şeyh Yunus Emre Tepesi’nde hayat bulmaya, insanları gönül dinginliğine sevk etmeye devam ediyor. Bizler hiç kuşkusuz onun burada gönüllerde var olduğuna inananlardanız. Bunu için de yerel yönetim olarak başta o bölgenin yol aksı olmak üzere ve Büyükşehir Belediyemizle görüşmek sureti ile otobüslerin de oraya gidebilmesi için ciddi bir çalışma başlattık. Alt yapı çalışmamız bitti, TOKİ’nin oradan girmek sureti ile bir bulvar çalışmasını tamamlıyoruz. Yaz döneminde sıcak asfaltının dökülmesi ile birlikte çalışma tamamlanmış olacak. Ulaştıklarında ise başta orada ki sosyal tesisler olmak üzere, öncelikle türbe yenilendi ve elden geçirildi. Bundan sonra ki süreçte ise ziyaretçilere Yunus Emre’yi anlatan materyaller verilmesi gibi uygulamalarla ilgili çalışmalarımız var. Yine Şeyh Yunus Tepesi’ne hem Saca’dan hem de Hamidiye Mahallesi’nden gidilen 2 ana güzergahla ilgili de çalışmalarımız var” dedi.



“Ünye’nin kültür değerlerini ortaya çıkarıyoruz”

Ünye’nin kültür değerlerinin birer birer ortaya çıkarıldığını ve ilçe turizmine kazandırıldığını vurgulayan Başkan Ahmet Çamyar, “Yine bizim tüm Türkiye’de ses getiren ‘Kültür Yolu’ çalışmamızın bir ayağı da aynı şekilde inanç turizmi ile ilgili. ‘İnanç Yolu’ adlı projeyi de hayata geçiriyoruz. Bunların içerisinde sadece Yunus Emre değil, Ünyemizin birçok değerini de kapsayan noktaları birbirine bağlayacak olan bir inanç turizmi güzergâhının hayata geçirilmesi noktasında çalışmalar var. Bizler bu çalışmaları Ünye Belediyesi olarak sonuna kadar destekliyoruz. Öncelikle Saca Camimizin restorasyonu bitti. Camimize bir minare yapılması, önünde ki taşın küp granite çevrilmesi, yine orada ki bir evliyamızın mezarının tadilatının yapılması, Hacı Yusuf Fahri Efendi’nin kabri ile beraber o bölgenin rehabilite edilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yunus Emre’nin adının yaşatılması adına Ünye Belediyesi olarak birçok etkinliğe imza attık. Geçtiğimiz yaz Yunus Emre Edebiyat ve Kitap Günleri düzenledik” diye konuştu.



Çevre yolunun adı Yunus Emre Bulvarı oldu

Yunus Emre’nin önemli bir değer olarak Ünye ile anılması için önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Ünye Çevre Yolu’nun adını Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclisinden geçirmek sureti ile ‘Yunus Emre Bulvarı’ haline getirdik. Hayırlı uğurlu olsun” açıklamasını yaptı.

Ağustos 2017’de Ünye’de Yunus Emre Triatlon Turnuvası yapılacak

Yunus Emre isminin Ünye ile uluslararası platformda anılması için önemli bir organizasyonu hayata geçireceklerini söyleyen Çamyar, “Ağustos’un ilk haftasında 150’si yabancı olmak üzere 600 kişinin katılacağı, ‘Ünye Uluslararası Triatlon Turnuvası’ yapacağız” şeklinde konuştu.



35 ülkeden Yunus Emre Enstitülerinin temsilcileri Ünye’ye geliyor

Yunus Emre adının Ünye ile özdeşleşen bir değer olması yolunda uluslararası organizasyonları hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çizen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar şöyle devam etti: “Dünyanın 35 ülkesinde Yunus Emre Vakfı’nın açtığı Yunus Emre Enstitüleri var. Bu enstitülerin temsilcileri ile temasa geçtik ve kendilerini Nisan ayında Ünye’ye davet ettik. Nisan ayında yapacağımız toplantı sonrasında ise Ramazan ayının içerisinde bir Yunus Emre Sempozyumu yapacağız. Böylece de Yunus Emre’yi Ünyemiz ile özdeşlemiş bir şekilde tüm Dünya’ya tanıtmış olacağız.”

İnanç Turizm Yolu

Başkan Çamyar sözlerini şöyle tamamladı: “Ünye Belediyesinin Kültür Yolu projesi var. Bizim de İnanç Turizm yolumuz olacak. Yunus Emre sevgisini kim daha içinde hissederse ona daha yakındır. Biz de Türkiye’de ve ülke dışında de mezarı olan halk ozanı şairi Yunus Emre’nin bir kabri de Ünye’de var diyoruz. Bu bağlamda Yunus’umuzu daha iyi anlamak ve anlatmak adına denek olarak bir proje yaptık ‘Biz ve Yaban, Yunus’ta Tamam’ diye. Bu projemiz İçişleri Bakanlığınca uygun görüldü ve kabul edildi. Biz de bu çerçevede Ünye’de inanç yolunu faaliyete geçirmek istiyoruz. Değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Bunun için bu projeyi başlattık ve bugünden itibaren faaliyete başlamış oluyoruz.”
Kaynak: İHA