Soykırım Kurbanları, Bosnalı Sırp Siyasetçilere Ateş Püskürüyor

Bosna Hersek merkezli "Soykırım Kurbanları ve Şahitleri Derneği" dün yayınladıkları bir açıklamayla Sırbistan’a karşı soykırım davasının yeniden açılmasını engellemeye çalışan Bosnalı Sırp liderlere sert tepki gösterdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Sırp Üyesi Mladen İvaniç’in idaresinde bulunduğu kendi ülkesini değil Sırbistan’ı temsil etmesinin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Bosna Hersek’in menfaatlerini müdafaa etmesi gereken bu isim, bunun yerine davacı olduğumuz ülkenin Başbakanı ile bir araya gelerek Bosna Hersek’in davayı yenilemesini engelleme yolları hakkında istişarede bulunuyor" dedi.

İvaniç’in Bosna Hersek’in müracaatını engellemek için Lahey’deki Uluslararası Mahkeme’ye mektup göndermesini de eleştiren Soykırım Kurbanları Derneği açıklamasında, "Böylesine absürt ve ahlaki açıdan dip seviyede bir tutum, uluslararası hukuk tarihinde daha önce görülmemiştir. Uluslararası mahkemedeki hakimler de buna şaşıracak ve İvaniç’in devlet başkanlığı koltuğunda oturduğu ve maaşını veren kendi devletinin menfaatlerini değil, dava ettiğimiz Sırbistan’ın menfaatlerini müdafaa ettiğini göreceklerdir. Aynı İvaniç, yeni göreve geldiğinde N1 televizyonundaki mülakatında Bosna Hersek ve Sırbistan arasında oynanacak bir futbol karşılaşmasında hangi ülkenin takımını destekleyeceği yönündeki suale; ’elbette Sırbistan’ cevabını veren isimdir" dedi.

Derneğin Bosna Hersek Savcılığı’ndan Lahey’deki Uluslararası Mahkemede dava sürecini engellemeye çalışan herkes aleyhinde işlem talebinde bulunacağını açıklayan aktivistler, Sırbistan aleyhindeki Srebrenitsa Soykırımı davasının revize edilmesini engelleme girişiminde bulunan Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Mladen İvaniç ve Dışişleri Bakanı İgor Crnadak’ı mevkilerini istismar etmekle itham etti.
Kaynak: İHA