Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu Açıklaması

'(Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) Tek halkın hakem olarak kabul edilmesi adına bu hükümet sistemi değişikliği, yani yeni anayasa değişikliği oldukça değerlidir'.

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, vesayet odaklarının dışarıda kalması, halkın hakemliğine başvurulması, tek halkın hakem olarak kabul edilmesi adına anayasa değişikliğinin oldukça değerli olduğunu söyledi.

Burdur'da, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde düzenlenen 'Ekonomik, Siyasal ve Sosyal Boyutlarıyla Türkiye'de Hükümet Sistemi Tartışmaları' konulu konferansa katılan Yavilioğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, seçimlerin tek hakiminin halk olması için gündeme getirilen bir sistem değişikliği olduğunu ifade etti.

Cengiz Yavilioğlu, yeni sistemle dışarıdan müdahalelerin engellenmesinin amaçlandığına dikkati çekerek, şöyle dedi:

'Eğer bu sistem değişikliği olmazsa, daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine cumhurbaşkanları o bahsetmiş olduğumuz karanlık odaklarda, birilerinin isteği doğrultusunda ama halkın isteğinin aksine oluşan kurgularla seçilme gayreti içerisinde olacaklar. Onun için bu seçim oldukça değerlidir. Bu vesayet odaklarının dışarıda kalması, halkın hakemliğine başvurulması, tek halkın hakem olarak kabul edilmesi adına bu hükümet sistemi değişikliği, yani yeni anayasa değişikliği oldukça değerlidir.'

Söz konusu sistemin hükümet oluşturma krizlerinin yaşanmaması için halk oylamasına sunulacağını anlatan Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu, terör örgütleriyle mücadelede güçlü iktidarlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Yavilioğlu, 7 Haziran seçimleri sonrası istikrarsız bir tablo oluştuğunu ifade ederek, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi acil bir sorunumuz için üretilmiş bir çözümdür.' diye konuştu.

Cengiz Yavilioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun itirazlarının izahının mümkün gözükmediğini de sözlerine ekledi.

Konferansı, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Emniyet Müdürü Saim Akpınar, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar takip etti.
Kaynak: AA