Makedonya'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zaev: 'Hükümeti 15 Mart'a kadar kurabiliriz'.

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev, ülkede hükümeti kurma çabaları doğrultusunda Arnavut siyasi partiler ile önemli konularda anlaşmaya vardıklarını ve en geç 15 Mart'ta yeni kabinenin ilan edileceğini bildirdi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da temaslarda bulunmak için bulunan Zaev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki hükümet kurma çalışmalarını değerlendirdi.

Başta Arnavutça dilinin ülke genelinde kullanımı olmak üzere birçok konuda Arnavut partilerle anlaşmaya vardıklarını aktaran Zaev, 'Yeni hükümetin kurulmasına birkaç adım var. Ama hükümet programı, bizim platformumuz, onların platformu, dilin kullanılmasını öngören yasa gibi önemli konuları çözdük. Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'dan hükümeti kurma görevini almak için imza toplama süreci de var. Ardından Makedonya'nın hükümetini kurmak için 10 veya 15 gün arasında bir süreye ihtiyacımız olacak.' diye konuştu.

Zaev, her şeyin planladıkları gibi ilerlemesi halinde bu hafta sonu ya da gelecek hafta başına kadar Cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini alabileceklerini kaydederek, 'Hükümeti 15 Mart'a kadar kurabiliriz' ifadesini kullandı.

Arnavut partiler ile Arnavutça konusunda da mutabık olduklarını anlatan Zaev, her şeyin anayasa çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

- FETÖ ve terör ile mücadele

Zaev bölgedeki ilişkilere de değinerek, siyasi farklılıklara rağmen işbirliğinin gerektiğini, sadece işbirliğinin iyileştirilmesi ile bölge ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunu hızlandırabileceklerini ifade etti.

Makedonya'nın Başbakanı olduğu takdirde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisaklı oluşumlara karşı alacağı adımlara ilişkin soru üzerine Zaev, Türkiye'nin Makedonya'nın en büyük dostlarında biri olduğunu ve ülkesinin diğer dünya güçleriyle terör ile mücadeleye dahil olacağını vurguladı.

Zaev her nerede ve kökleri her nerede olursa olsun terör ile mücadeleyi destekleyeceklerini belirterek, terörün 21. yüzyılda meydana gelen ve durdurulması gereken 'şeytani bir şey' olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA