Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Rehine Olayı

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından, ülke vatandaşı pilotun isyancılar tarafından rehin alındığı bildirildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde isyancıların, ülke vatandaşı bir pilotu rehin aldığı belirtildi.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan çatışmada, isyancıların, Gürcü pilot Soso Osurauli'yi rehin aldığı, bir ülke vatandaşının da çatışma sırasında yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, her iki Gürcü vatandaşının geçmişte orduda görevli olduğu, tedavi altına alınan yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedilerek, bu kişilerin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bulunma nedenlerinin bilinmediği ifade edildi.

Rehin alınan ve yaralanan Gürcü vatandaşlarının haklarının korunması amacıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti yetkilileri ile iş birliği yapıldığı vurgulandı.

Gürcistan basınındaki haberlerde, isyancıların pilot Osurauli'nin serbest bırakılması için bir milyon dolar fidye talep ettiği iddialarına yer verildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar sandık başına giderek, yerel, genel ve devlet başkanlığı seçimleri için oy kullanması öngörülmüş ancak kasımda yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğuyla aralık ayında iktidar ile muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, bu ay imzalanan anlaşma ile sonuç vermişti. Anlaşmaya göre, tüm seçimler yıl sonunda yapılacak.

Anlaşmada ayrıca, seçimlere kadar ülkeyi yönetecek, muhalefet ve iktidardan oluşacak bir geçiş hükümetinin kurulması kararlaştırılmıştı. Taraflar, geçiş yönetimin detaylarını belirlemek amacıyla uzlaşma çalışmalarını 11 Ocak'ta yeniden başlatmıştı.

Kaynak: AA