Kadın Tedarikçiler Sergi Ve Forumu

KAGİDER Başkanı Oktar: 'Bizler, iki gün boyunca burada yeni ticari ilişkilerin adımlarını atacağız. Buradan kadınların potansiyelinden bir kez daha çok daha güçlü ve emin olarak ayrılacağız' Uluslararası Ticaret Merkezi Direktörü Gonzalez: 'Türkiye kadın haklarını geliştirmek için çalışan bir ülke, aile içi şiddete karşı İstanbul Konvansiyonuna imza atmıştır'

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, 'Bizler, iki gün boyunca burada yeni ticari ilişkilerin adımlarını atacağız. Buradan kadınların potansiyelinden bir kez daha çok daha güçlü ve emin olarak ayrılacağız.' dedi.

Oktar, Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumunda, KAGİDER'in kurulduğu günden bu yana kadınların çalışma hayatına katılımına destek verdiğini anlattı.

300'den fazla üyesiyle 1,6 milyar doları aşan bir sermayeyi temsil ettiklerini belirten Oktar, 'Ülkenin en önemli kadın iş örgütlerinden birisiyiz. İşlerimizi büyütmek, yeni pazarlara nasıl açılmak, yeni müşteri ve finans kaynakları bulmak için bir araya geldik. Dünyada her 100 erkek girişimciye karşın 69 kadın girişimci var. Eğer bu konuda eşitlik sağlanırsa, 28 trilyon dolarlık bir atış olacak. Türkiye'de ise 2020'ye kadar ulusal gelirde yüzde 20 artış sağlanacak.' diye konuştu.

Kadın üreticilerden alım yapmanın önemine işaret eden Oktar, dünyada 1 milyon kadının pazara girmesi için çalıştıklarını, sadece bu etkinlik sayesinde 10 milyon dolarlık bir ticaret hedefleri olduğunu ifade etti.

Özel sektör kadar hükümetlerin de kadın girişimcileri desteklemesi ve kadın tedarikçilerden satın almaların iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Oktar, eğitim programı ve danışmanlık konusunda da hükümetlerden destek beklediklerini aktardı.

Kadınları sınırlar ötesindeki ticarete dahil etmenin önemine dikkati çekerek, bu amaçla her zaman bu tür programlar yaptıklarını dile getiren Oktar, şunları kaydetti:

'Ticari görüşmeleriniz için randevular hazırlandı. Bu sayede satın almalar gerçekleşecek. Seminerler hazırlandı. Bizler, iki gün boyunca burada yeni ticari ilişkilerin adımlarını atacağız. Bilgilerimizi paylaşacağız. Burada kadınların potansiyelinden bir kez daha çok daha güçlü ve emin olarak ayrılacağız. Burada olan ve buna inanan düş ortaklarıma teşekkür ediyorum.'

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Direktörü Arancha Gonzalez ise KAGİDER'le çok uzun süredir çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin kadın haklarını geliştirmek için çalışan bir ülke olduğunu anlattı.

Türkiye'nin, aile içi şiddete karşı İstanbul Konvansiyonuna imza attığını hatırlatan Gonzalez, şöyle konuştu:

'Kadınların ekonomik potansiyelini ortaya koymak bir ülkenin ekonomisine katkı verecektir. Bütün dünyada ekonomiler ciddi sıkıntılar yaşıyor. İş dünyasında giren gençler yeterince istidam edilemiyor. Küresel büyüme için kadınların iş gücüne katılması gerekiyor. 2030'a kadar aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için mutlaka kadınları iş gücüne katılımının sağlanması gerekiyor. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi için hükümet ve özel sektör ve sivil toplumun iş birliği içinde yapılması gerekiyor.'

Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Arzu Yılmaz da kadın girişimcilere verilen destekler hakkında bilgi verdiği konuşmasında kadın girişimcilerin gelecekte daha önemli görevler alacağını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ülke nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin henüz kadın nüfusunu tam anlamıyla harekete geçiremediğini dile getirdi.

Büyükekşi, 'Daha alınacak çok yolumuz var. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Dış ticarette önemli bir konuma geldik. Eğer bir de kadınlarımızı ekonominin içerisine katabilirsek, hedeflerimize çok hızlı şekilde ulaşabiliriz. Kadınlarımızın ekonomide, ihracattaişveren, yönetici,karar verici konumunda bulunmaları için desteklersek hedeflerimize ulaşabiliriz.' diye konuştu.

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Kadınlarını geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur.' sözünü tekrarlayan Büyükekşi, sözlerini, 'Gelin, yüzde 10,7 olan kadın girişimcilerimizin oranını çok daha yukarılara çıkaralım.' diye tamamladı.
Kaynak: AA