İngiltere Başbakanı May Avustralyalı Mevkidaşıyla Telefonda Görüştü

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avustralyalı mevkidaşı Malcolm Turnbull ile telefonda görüştü.

İngiltere başbakanlık ofisi '10 Numara'dan yapılan açıklamada, May ile Turnbull arasında bu sabah gerçekleşen telefon görüşmesinde, ikili ilişkiler, Brexit, Suriye, Irak ve İran'a ilişkin gelişmeler ve

terör örgütü DEAŞ'la mücadelede işbirliği konularının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, Irak ve Suriye'ye ilişkin gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunan iki liderin, Irak'ta uzun vadeli istikrarı sağlayacak koşulların yaratılmasının önemi üzerinde anlaştığı belirtildi. Görüşmede May'in, Suriye'de 'siyasi geçişin zarureti' ve bu geçiş ile Beşşar Esed'in görevden ayrılmasının gerekliliği konusunda net bir mesaj verdiği kaydedildi.

İran konusunda ise, iki liderin bu ülkenin Ortadoğu'daki 'istikrar bozucu nüfuzuyla' mücadele hususunda görüş birliğine vardığı ifade edildi. İki liderin ayrıca İran'la varılan nükleer anlaşmanın önemi ve bu anlaşmaya uyulduğunun sıkı bir şekilde denetlenmesi konusunda anlaştığı vurgulandı.

Başbakanlık açıklamasında, May ve Turnbull'un İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunu da görüştüğü bildirildi.

Turnbull'un Brexit sonrasında da Avustralya'nın İngiltere ile yakın ortaklığı sürdürme konusundaki kararlılığını yinelediği ifade edilen açıklamada, iki liderin ikili serbest ticaret anlaşmasına yönelik öngörüşmelere başlanması üzerinde anlaştığı kaydedildi.

May ve Turnbull'un temmuz ayında Almanya'nın Hamburg kentinde yapılacak G20 zirvesinde görüşmeyi kararlaştırdığı da aktarıldı.

Kaynak: AA