'FETÖ Okullarının Hangi Amaca Hizmet Ettiğini 15 Temmuz'da Gördük'

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç:' Bosna Hersek'te 20172018 eğitim öğretim yılında açılacak Türkiye Maarif Vakfı okullarında öğrenciler, gönül rahatlığıyla güvenli bir ortamda eğitimlerine devam edebilir' '15 Temmuz’un da bize verdiği dersler neticesinde tamamen Türkiye'nin diplomasıyla, öğretmeniyle, eğitimiyle tanıdığı, birebir desteği olan yapıya geçiyoruz. Eğitimi başka ellere bırakmanın sakıncalarını gördük' 'Bosna Hersek'te sanayiden tarıma birçok alanda farklı yatırımlar yapmayı ve beraber çalışarak projeler üretmeyi hedefliyoruz' 'Bosna Hersek'in istikrarı, Türkiye, Balkanlar ve bölge barışı açısından son derece önemlidir'

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulların hangi amaçlarla hizmet ettiğinin 15 Temmuz'da görüldüğüne işaret ederek, Bosna Hersek'te 2017-2018 eğitim öğretim yılında açılacak Türkiye Maarif Vakfı okullarında öğrencilerin gönül rahatlığıyla, güvenli bir ortamda eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

Koç, Bosna Hersek-Türkiye ilişkileri, ülkede FETÖ'ye karşı yürütülen mücadele ve Türkiye Maarif Vakfının Bosna Hersek'deki çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Türkiye Maarif Vakfının, Bosna Hersek dahil tüm ülkelerde çalışmalarına devam ettiğini anımsatan Koç, Bosna Hersek’teki okul açma faaliyetlerinde son aşamaya gelindiğini belirtti.

Koç, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye Maarif Vakfının Bosna Hersek'te açılacak okullarında öğrencilerin gönül rahatlığıyla, güvenli bir ortamda eğitimlerine devam edebileceğini kaydetti.

-'Diploma denkliği yok'

FETÖ okullarının Bosna Hersek’te giderek güç ve öğrenci kaybettiğini belirten Koç, 'FETÖ okullarının diploma denkliği mevcut değil. Bu nedenle buradaki okullara devam eden öğrencilerin, Türkiye bağlantılı okullarla, Türk kurumlarıyla herhangi bir geleceği olmayacak.' ifadelerini kullandı.

Bosna Hersekli ailelere çocuklarını bu okullardan bir an evvel alıp Türkiye Maarif Vakfının Türkiye tarafından tanınan okullarına göndermeleri tavsiyesinde bulunan Koç, şunları söyledi:

'FETÖ’ye ait okulların, hangi amaçlarla hizmet ettiğini 15 Temmuz gecesi bir kez daha görmüş olduk. 15 Temmuz’un da bize verdiği dersler neticesinde tamamen Türkiye'nin diplomasıyla, öğretmeniyle, eğitimiyle tanıdığı, birebir desteği olan yapıya geçiyoruz. Eğitimi başka ellere bırakmanın sakıncalarını gördük.'

Bosna Hersek makamlarının, ne tür bağlantıları bulunduğunu, para akışlarını ve gerçekte ne olduğunu bildikleri için FETÖ okullarıyla ilişkilerini kestiklerine işaret eden Koç, 'Bu da açıkçası bizim, Türkiye’nin desteklediği üniversite ve okulların tanınır hale geldiğini, geleceğe yönelik bütün projelerin Türkiye’nin desteklediği okullarla süreceğini net bir şekilde gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

- Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanması

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında, yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma sürecine de değinen Koç, Bosna Hersek ya da diğer ülkelerde yaşayan vatandaşların oy kullanabilmeleri için adres kayıtlarının yurt dışında olması gerektiğini anımsattı.

Vatandaşların adres kayıtlarının yurt dışında olup olmadığını ve diğer işlemlerini Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sayfasından kontrol edebileceklerine dikkati çeken Koç, şunları söyledi:

'Vatandaşların ilgili yerde kayıtlı olup olmadığı, en önemli husus. Eğer vatandaşın kaydı gözükmüyorsa, Saraybosna Büyükelçiliği olarak 26 Şubat Pazar günü yerel saatle 15.00’e kadar itiraz başvurularını kabul edeceğiz. Vatandaşlar, kimlik ve pasaportla söz konusu saat ve tarihe kadar itiraz başvurularını yapabilirler. Bosna Hersek’te bir tek Saraybosna Büyükelçiliğinde oy kullanılacak. 8-9 Nisan tarihlerinde vatandaşlar oylarını 09.00-21.00 saatlerinde kullanabilecekler.'

- 'Ekonomik anlamda ilave projelerin gerçekleştirilmesi'

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere de değinen Koç, gelecek dönemin, ekonomik anlamda ilave projelerin gerçekleştirilmesi bakımından uygun bir zaman olduğunun altını çizdi. Koç, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması konusunda son aşamaya gelindiğini ve söz konusu anlaşmanın her iki taraf için de uygun şekilde yenilenmesini beklediklerini dile getirdi.

Koç, Bosna Hersek'te sanayiden tarıma birçok alanda farklı yatırımlar yapmayı ve beraber çalışarak projeler üretmeyi hedeflediklerini kaydederek, 'Özellikle Tuzla, Zenitsa, Gorajde gibi şehirlerde Türkiye'nin büyük yatırımları var. Bu yatırımlar, başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bizim amacımız, Bosna Hersek'te özellikle önde gelen markaların sayısının artmasını sağlamak. Aynı şekilde Türkiye'de de iş yapan bazı Bosna Hersek firmaları var. Bu firmaların da çalışmalarının yaygınlaşması hedeflerimiz arasında.' ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankasının 30 şubesiyle Bosna Hersek genelinde hizmet verdiğini anımsatan Koç, bankanın verdiği kredilerle hem kalkınmaya hem de istihdama önemli katkı sağlandığını belirtti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının da (TİKA) ülkede istihdama ve kalkınmaya yönelik gerçekleştirdiği projeleri olduğunu hatırlatan Koç, Türk Hava Yollarının da Türkiye ve Bosna Hersek arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

Bosna Hersek'in istikrarının Türkiye, Balkanlar ve bölge barışı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Koç, 'Bunun da dayanağını ekonomi olarak görüyorum. Eğer, ekonomik kalkınma, istikrar ülkede yüksek düzeydeyse, o aynı zamanda siyasi sorunların, krizlerin de aşılmasında büyük kolaylık sağlayacaktır.' şeklinde konuştu.

Koç, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı soykırım davasını yeniden gündeme getirmesine ilişkin 'Hukuk ve hukukun üstünlüğü, her şeyin ötesindedir. Biz, bunu tamamen hukuki bir konu olarak değerlendiriyoruz ve hukukçuların bu konuda gerekli kararı vermesini bekliyoruz.' dedi.
Kaynak: AA