'Demokrasi Adı Altında Sınırlar Aşılıyor'

Endonezya Devlet Başkanı Widodo: 'Demokratik bir ülke olabiliriz. Ancak bu, ülkemizin değerlerine zarar verebilecek görüşler ortaya atmak veya konuşmalar yapabilmek anlamına gelmez'

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ülkede bazı kesimlerin demokrasi adı altında sınırları aştığını söyledi.

Widodo, Bogor kentinde katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, 'Demokratik bir ülke olabiliriz. Ancak bu ülkemizin değerlerine zarar verebilecek görüşler ortaya atmak veya konuşmalar yapabilmek anlamına gelmez.' ifadesini kullandı.

Son dönemde yaygınlaşan, ülkede kutuplaşmaya yol açan nefret söylemlerinin demokrasiyle örtüşmediğini vurgulayan Widodo, bu meselelerin, hükümetin enerjisini tükettiğini ve daha önemli konulara odaklanmasını engellediğini belirtti.

Widodo, Endonezya'nın bütünlüğünün önemine vurgu yaparak, 'Demokrasiye sahip olabiliriz. Ancak her ne olursa olsun, terörizm, mezhepçilik, liberalizm, radikalizm, ırkçılık ve bölücülüğü amaçlayan her türlü hareket ve söyleme karşı gereken yapılacaktır. Ülkenin bütününü bozan hareket ve söylemler demokrasiyle bağdaştırılamaz.' değerlendirmesinde bulundu.

Endonezya İletişim ve Enformasyon Bakanlığı, dini ve toplumsal ayrışmayı körüklediği gerekçesiyle geçen kasım ayında 11 internet sitesine erişimi engellemişti.

Endonezya hükümeti, ocak ayında da ulusal güvenlik açısından büyük bir tehlike oluşturan ırkçılık, nefret söylemi ve radikalizm içerikli internet sitelerini araştıran özel bir ekibin kurulacağını açıklamıştı.
Kaynak: AA