BMGK, Yemen Yaptırımlarının Süresini Uzattı

Konsey, Yemen'de barış ve güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle, Husi liderleri ile bazı bireylere uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl uzattı.

BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki gelişmeler ve bu ülkede silah ambargosu, seyahat yasağı ve varlık dondurma uygulamaları konusunda daha önce kabul edilen Konsey kararlarını görüştü. Konsey, Yemen'de barış ve güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle, Husi liderleri ile bazı bireylere uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl uzattı.

İngiltere tarafından sunulan ve mevcut yaptırımların 26 Şubat 2018'e kadar uzatılmasını isteyen karar tasarısı 15 üyenin de desteğiyle kabul edildi.

Böylece 2014 ve 2015'te alınan kararlar doğrultusunda aralarında eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, oğlu Ahmed Ali Salih, Husi liderleri Abdullah Yahya el-Hakim ve Abd el-Halik el-Husi'nin de olduğu kişilere uygulanan doğrudan ya da dolaylı silah temini ve seyahat yasağı ile varlık dondurma yaptırımlarının süresi uzadı.

Kararda söz konusu yaptırımların denetlenmesi ve raporlanmasından sorumlu panelin görev süresi de 28 Mart 2018'e kadar uzatıldı.

Tüm üye ülkelere yaptırım kararlarına uymaları ve uzmanlar paneli ile tam işbirliğine gitmeleri istenen kararda üye ülkelerden Yemen'de uygulanan yaptırımlara ilişkin yaptıkları faaliyetlerin raporlarını da panele sunmaları talep edildi.

Kararda Yemen'deki insani durumun kötüleşmeye devam etmesinden duyulan endişe de vurgulanarak, insani yardımların sivil halka ulaşmasının engellenmesinden de kaygı duyulduğu ifade edildi.

Uzun süredir Husiler ve Hükümet güçlerinin çatışmalarına sahne olan Yemen'de ciddi açlık tehlikesi de bulunuyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün yaptığı açıklamada, 'Güney Sudan, Nijerya, Somali, ve Yemen'de 20 milyondan fazla insan kıtlık ile karşı karşıya. Büyük bir felaketi önlemek için mart ayı sonuna kadar 4,.4 milyar dolara ihtiyacımız var... Çok sayıda çocuğun öldüğünü gördükten sonra yardımların geldiğini görmek istemiyorum. Felaketi önlemek için şimdi harekete geçmek gerek.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA