Bitlis'te alabalık sağımı

Ahlat ilçesindeki tesislerde yavru alabalık üretimi için sağım işlemi yapılmaya başlandı.

Bitlis'te alabalık sağımı
Bitlis'te alabalık sağımı
Ahlat ilçesindeki alabalık tesislerinde, yavru alabalık üretimi için sağım işlemi yapılıyor.

İlçeye bağlı Bıhbıcık Vadisi'ndeki alabalık tesisinde 30 yıldır ailesiyle alabalık üreticiliği gerçekleştiren İlyas Aydoğdu, yaptığı açıklamada, her yıl şubat ayından mart ayı ortasına kadar alabalık sağımı yaptıklarını söyledi.

Aydoğdu, sağım yapılacak balıkları bir ay önce özel bölümlere aldıklarını ve ay sonunda özenle sağımı gerçekleştirildiğini belirtti.

Alabalığın çok zor şartlarda yetiştirildiğini anlatan Aydoğdu, yılda 5 milyon yavru elde ettiklerini, sağım döneminde balıklara daha özenle yaklaştıklarını aktardı.

Aydoğdu, yılda 100 ton porsiyonluk balık ürettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

'Kültür balıkçılığında sağım dönemindeyiz. Üç yaşını doldurmuş erkek ve dişi anaç dediğimiz balıkları ayrı ayrı havuzlara alıp sağıma hazırlıyoruz. Üç dişi balıktan yumurta sağıp çoğunluğuna göre iki veya üç erkek spermini bir kaba sağıyoruz. Burada karışımını sağlayıp döllenme işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra bol oksijenli bir suyla karışımı yıkıyoruz. Bunları kuluçka dolaplarına yerleştirip 30 gün boyunca müdahale etmeden bekletiyor ve böylece üremeyi gerçekleştiriyoruz.'

Bitlis'te alabalık sağımı
Kaynak: AA