'Bilecik Kırsalındaki Ekonomik Ürünlerin Coğrafi İşaretlenmesi'' Projesi

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) hazırladığı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteklediği, Bilecik kırsalındaki ekonomik ürünlerin coğrafi işaretlenmesi projesinin kapanış programı yapıldı.

Vali Süleyman Elban, özel bir düğün salonundaki programda, projenin hem ilin tanıtılmasına hem Bileciklilerin hem de ülkedeki birçok insanın bilmediği değerlerin, ürünlerin ve geleneklerin ortaya çıkmasına yardımcı olacağını söyledi.

Projenin, Bilecik'in gelişimine de kaynak teşkil edeceğini belirten Vali Elban, şöyle konuştu:

''Coğrafi işaretlerde sayılan ürünler sıradan, herhangi bir ürün olmayıp sadece o coğrafyaya has ürünler. Her ürünün bir hikayesi, geçmişi ve geleneği olma mecburiyeti var. O ürünün üretilmesiyle birtakım değerler, onların hazırlanmasıyla oluşmuş. Bugüne kadar gelmiş bir gelenek ve onu besleyen diğer ürünlerle ilgili de diğer canlı cansız materyallerle alt yapının olması gerekir. İlimiz dört coğrafi bölgede olduğu için flora açısından zengin bir il. Coğrafi işaretin bir başka özelliği de yöreye özgün ve organik olmalı ama bunun da tanıtılması ve sahiplenilmesi çok önemli. Yöreye özgü ne kadar kaliteli ürün üretirseniz üretin pazarlayamıyorsanız, ambalaj yapamıyorsanız ve bundan yeterince fayda sağlayamıyorsanız bir kıymeti yok. Çünkü hepsi birbirini yani turizmi ve ekonomiyi besliyor.''

TSO Başkanı Mefail Ateş de Bilecik'in kırsalında öne çıkan eşsiz birçok ürüne sahip olduğunu ancak bu potansiyeli yeterince kullanamadığını belirterek, projeyle Bilecik'teki değerlerin hak ettiği yerlere gelmesini amaçladıklarını ifade etti.

Programda, Şeyh Edebali Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan ve Yüksel Okşak'ın proje hakkında katılımcılara bilgi vererek sunum yaptı.

Kaynak: AA