Aydın Bilici'den Araç Lastiği Uyarısı

Kütahya Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren lastik tamircisi esnafı Aydın Bilici, araçlarda lastiklerin öneminin göz ardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyleyerek, sürücüleri lastikler konusunda uyardı.

Aydın Bilici'den Araç Lastiği Uyarısı
Araç lastiklerindeki yanlış basıncın kazalara neden olabileceğini ifade eden Bilici, "Araçta hızlanma, tork ve fren güçlerinin doğrudan uygulandığı parçalar lastiklerdir ve araçların yolla temasını sağlayan tek unsurdur. Bu sebeple lastiklerin önemi göz ardı edilmeyecek kadar büyüktür ve sürüş güvenliği açısından lastikler hayati önem taşır. Maalesef bu önemine karşılık vatandaşların araçlarda en az önem verdiği parçalardan birisi de lastiklerdir. İyi bir lastiğin düz yolda iyi bir stabilite, iyi bir yön tutturma, şok uygulamalarında iyi bir dayanıklılık, yüksek hızlarda iyi bir uyum ve aynı zamanda uzun ömürlü olma özelliklerini barındırması gerekmektedir. Yanlış basınç uygulanmış bir lastik kötü yol tutuşa ve fren mesafesinin uzamasına neden olacağı gibi, balans bozukluğu bulunan bir lastik de yolla teması azaltıp hayati tehlikeye neden olabilir. Lastiklerin bilinçsiz kullanımı ekonomik ömürlerini çok kısaltır" şeklinde konuştu.



"Lastikler mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edilmelidir"

Lastiğin ömrünü uzatmak için uygun servis koşullarında kullanılması gerektiğine dikkat çeken Aydın Bilici, "Lastik şişirme basınçları en az 15 günde bir kontrol edilmeli, basınç düşmüşse uygun seviyeye getirilmelidir. Isınan lastiğin hava basıncı yükselebileceğinden lastiklerin hava basıncı, lastik soğukken ölçülmeli ve ayarlanmalıdır. Isınma sonucu yükselen hava basıncını azaltmak için lastiğin havasını boşaltma yoluna kesinlikle gidilmemelidir. Ayrıca stepne lastiğin basıncı da düzenli olarak kontrol edilmelidir. Araçların rot-balans ayarı her 10 bin kilometre ’de bir yaptırılmalıdır. Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonunu yaptırılmalıdır. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden öndeki lastikler arkaya arkadakiler öne takılmalıdır. Lastiklerin diş derinliğini her 5 bin kilometrede bir kontrol edilmelidir. Diş derinliği 1.6 milimetreden az (kışın ise diş derinliğinin 3 milimetreden az olması çekişi olumsuz etkiler) olan lastikler kullanılmamalıdır. Özellikle ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği bu seviyenin altına düşmüş lastiklerin değiştirilmesi emniyet açısından çok önemlidir. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır. Lastikler mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edilmelidir. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmış ise bunlar çıkarılmalıdır. Hasar gören lastik vakit geçirmeden tamir ettirilmelidir. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam edilmemelidir. Lastiği parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanılmamalıdır. Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapılmamalıdır. Ani ve sert fren yapılmamalı, aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçınılmalıdır. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelebilir. İnsan hayatının, sağlığının ve güvenliğinin her şeyden önemli olduğu gerçeğinden hareketle bütün vatandaşlarımıza kazasız belasız günler diler, önerilerimize kulak vermelerini sağlık veririz” diye konuştu.

(EFE)
Kaynak: İHA