Antalya'da Emniyetten Dolandırıcılık Uyarısı

Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları telefon ve internet dolandırıcılığına karşı uyardı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, dolandırıcıların çeşitli yöntemleri kullanarak her gün yüzlerce kişiyi dolandırdığı, internet ya da telefonla aranılarak gerçekleştirilen dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, 'Size herhangi bir firmadan hediye çeki vereceğini söyleyerek mesaj yazanlara bu mesaj hayattaki en güvendiğiniz kişinin facebook hesabından gelse bile inanmayınız. Hiçbir şifrenizi kimseye vermeyiniz. Bu tür mesajlar dolandırıcılık amacıyla gönderilmektedir.' ifadesi kullanıldı.

'Çekilişten hediye kazandınız, saat kazandınız, telefon kazandınız.' yönündeki mesajlara itibar edilmemesi istenen açıklamada, bu tür mesajlara geri dönüş yapılmaması gerektiği vurgulandı.

'Bankadan arıyorum, banka hesabınız saldırı altında, bloke koymak, durdurmak için banka şifreniz, kart şifreniz gerekiyor.' diyenlere şifrenin verilmemesi gerektiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Cep telefonunuza bankadan ya da başka herhangi bir yerden gelen şifreleri kimseye vermeyiniz. Hiçbir banka sizden cep telefonunuza gelen şifreleri istemez, unutmayınız. Bir bankanın sizin hesabınıza bloke koyması için şifreye ihtiyacı yoktur. Biri sizden cep telefonunuza gelen şifreyi kendisine söylemenizi istiyorsa bilin ki hesabınızdan ya da kredi kartınızdan para harcayacaktır. Dikkat ediniz. Bir gün biri sizi arayıp 'Ben yanlışlıkla senin faturanı ödedim, yanlışlıkla sana para havale ettim' deyip iade isterse gerçekten hesabınıza para gelmiş ya da faturanız ödenmiş olsa bile bu kişilere inanıp parayı söylediği hesaba iade etmeyiniz. Bankaya gidip paranın çıktığı gerçek hesap sahibini öğreniniz. Çünkü o kişiden dolandırılan para önce sizin hesabınıza aktarılmıştır ve şüpheli olayda sizi kullanmaktadır.'

Açıklamada, ikinci el eşya satılan internet sitelerinde bir şey alırken satıcıya yüzde yüz güvenmeden detaylı araştırma yapılması önerildi.

Kaynak: AA