ABD Hazine Bakanı Mnuchin Açıklaması

“50 ya da 100 yıllık finansmanı çok düşük primle toplayıp toplayamayacağımızı araştırmanın, çok ciddi bir konu olduğunu ve Hazinenin bunu yapmasının mantıklı olduğunu düşünüyorum” “Büyemenin hedeflediğimiz seviyeye ulaşması bir iki yıl alabilir” “Borsa yeni yönetimin performansının karnesi olacak” (Çin'in döviz manipülatörü ilan edilmesi) “Bu süreç tamamlanana kadar bir yargıya varmayacağız, bir açıklama yapmayacağız”.

WASHINGTON – ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, 50 ve 100 yıllık ABD devlet tahvilleri üzerine çalıştıklarını bildirdi.

Bakanlık koltuğuna 10 gün önce oturan Mnuchin, CNBC’ye verdiği mülakatta, ABD Hazinesinin 50 ve 100 yıllık devlet tahvillerini değerlendirdiğini belirtti.

“50 ya da 100 yıllık finansmanı çok düşük primle toplayıp toplayamayacağımızı araştırmanın, çok ciddi bir konu olduğunu ve Hazinenin bunu yapmasının mantıklı olduğunu düşünüyorum” diyen Mnuchin, ekibine bu konudaki çalışmaları başlatma direktifini verdiğini kaydetti.

ABD Hazinesi, mevcut durumda en fazla 30 yıl vadeli devlet tahvilleri ihraç ediyor.

- “Yüzde 3 büyümeye ulaşmak bir iki yıl alabilir”

Mnuchin, büyümeyle ilgili sorular üzerine, Donald Trump yönetiminin gayri safi yurtiçi hasılayı yıllık yüzde 3 ve üzerinde genişletmeyi hedeflediklerini ifade ederken, “Büyemenin hedeflediğimiz seviyeye ulaşması bir iki yıl alabilir” dedi.

ABD Merkez Bankası ve Kongre Bütçe Ofisi’nin Amerikan ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 1,8 büyüyebileceğine yönelik projeksiyonlarının, yeni yönetimin planladığı ciddi değişiklikleri hesaba katmadığını savunan Mnuchin, vergilerin indirilmesi ve regülasyonların gevşetilmesinin büyüme için “motor” görevi göreceğini anlattı.

Mnuchin, ayrıca, tamamlanmış vergi reformu paketini, ABD Kongresine ağustos ayı itibariyle sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

- “Borsa yönetimin karnesi olacak”

Mnuchin, bir başka soru üzerine, ABD borsaları ve dolarının, başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasından bu yana kazandığı değerin, Trump yönetimine duyulan güveni gösterdiğini dile getirdi.

“Borsa yeni yönetimin performansının karnesi olacak” ifadesini kullanan Mnuchin, ayrıca doların güçlenmesinin uzun vadede sağlıklı olduğunu belirtti.

- Çin’in döviz manipülatörü ilan edilmesi

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yine bugün Bloomberg’e verdiği mülakatta ise Çin’e yönelik döviz manipülasyonu iddialarını değerlendirdi.

ABD Hazine Bakanlığının döviz kurları üzerine her iki yılda bir hazırladığı raporun nisan ayında yayınlanacağını kaydeden Mnuchin, “Bu süreç tamamlanana kadar bir yargıya varmayacağız, bir açıklama yapmayacağız” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise bazı açıklamalarında, Çin’i göreve geldiği ilk gün “döviz manipülatörü” ilan edeceğini söylemişti. Mnuchin’in bu konuda acele edilmeyeceği sinyalini veren mesajları, yeni yönetimin ABD-Çin ilişkilerine zarar vermemek için seçim kampanyasında kullanılan retorikten daha dikkatli davranacağı şeklinde yorumlandı.

ABD Hazine Bakanlığı, Çin’i en son 1994’te döviz manipülatörü listesine almıştı.

Kaynak: AA