17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı

ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Bryza: 'ABD hükümetinin Irak enerji kaynakları üzerinde elde ettiği kontrol sıfırdır. Eğer ABD, Irak'taki petrol kaynaklarını kontrol etmek istese daha farklı bir yaklaşımı olurdu' Dragoman Ventures kurucusu Khedery: 'ABD 2003 yılında Irak petrolünü almadı. Burada yaşanan olay aslında tam tersiydi. ABD'nin müdahalesinden, hidrokarbon açısından bakıldığında, en karlı çıkan taraf Irak oldu'

ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, 'ABD hükümetinin Irak enerji kaynakları üzerinde elde ettiği kontrol sıfırdır. Eğer ABD, Irak'taki petrol kaynaklarını kontrol etmek istese daha farklı bir yaklaşımı olurdu.' dedi.

Bryza, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen, 'Küresel Gelişmeler ve Yatırım Ortamı' konulu '17. Uluslararası Enerji Arenası Konferansı'nda yaptığı konuşmada, enerjinin çatışma durumu yarattığını, ancak ABD'nin enerjiyle bağlantılı olarak savaşa girmediğini söyledi.

Matthew Bryza, 'Irak savaşı, ABD'nin Irak gazını ve petrolünü kontrol etmek istemesinden ortaya çıktı deniliyor, ama ABD hükümetinin Irak enerji kaynakları üzerinde elde ettiği kontrol sıfırdır. Eğer ABD, Irak'taki petrol kaynaklarını kontrol etmek istese daha farklı bir yaklaşımı olurdu.' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın da jeopolitik olarak kendisine uymayan enerji anlaşmalarını bloke edeceği yönünde bir algı bulunduğunu belirten Bryza, böyle olduğunu düşünmediğini ifade etti.

Bryza, Rus hükümetinin belki bazı projelerden hoşlanmayarak, bunlara yatırım stratejileri ve siyasi lobilerle karşı çıktığını, ancak Rusya'nın boru hattı projelerini durdurmak için savaşa hiç girmediğini dile getirdi.

Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşı örnek veren Bryza, şöyle konuştu:

'Boru hatlarının yakınına belki bombalar düştü, ama hiçbirine zarar gelmedi. Bakü-Tiflis-Ceyhan asla kapanmadı ve etkilenmedi. Elektrik ticareti, Rusya ve Gürcistan arasında Abhazya'daki ortak yatırım asla durmadı ve askeri harekatların ortasında devam etti. Aynı zamanda Gürcistan'ın Rus doğalgazı için yaptığı ödemeler devam etti. Yani Rusya, benim hatırladığım kadarıyla enerji kaynaklarını kontrol etmek için bu bölgede herhangi bir savaş yapmadı.'

ABD'nin enerji akışlarını kontrol etmek için de askeri gücünü kullanmadığını ifade eden Bryza, ABD'nin enerji güvenliği politikalarını, pozitif ve jeopolitik bazı gerçeklikler oluşturarak belirsizlikleri ortadan kaldırmak için kullandığını söyledi.

Bryza, ABD'nin enerji güvenliği politikalarının Donald Trump yönetiminde nasıl olacağını kimsenin bilmediğini belirterek, 'Hakaret etmek istemiyorum, ama bu konuyu kendisinin henüz düşündüğünü de sanmıyorum.' dedi.

Dragoman Ventures kurucusu ve Üst Yöneticisi Ali Khedery de ABD'nin Irak'a müdahalesine değinirken, 'ABD 2003 yılında Irak petrolünü almadı. Burada yaşanan olay aslında tam tersiydi. ABD'nin müdahalesinden, hidrokarbon açısından bakıldığında, en karlı çıkan taraf Irak oldu. Irak'taki imtiyaz hakları, Irak merkezi hükümetine verildi.' değerlendirmesinde bulundu.

Barışa ulaşmanın en garantili yolunun, ekonomik bağları kullanmak olduğunu dile getiren Khedery, örneğin Suriye'de çıkarlar birbiriyle örtüşmeye başladığında barışın tesis edilebileceğine işaret etti.

Kaynak: AA