Vanlı İş Adamlarından 'İstihdam Seferberliği' Çağrısına Destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istihdam seferberliği' çağrısı, Van iş çevrelerinde yankı buldu, bölgede istihdamı artırmak için çalışma başlatıldı Van TSO Başkanı Takva: 'İşKur destekleriyle istihdam üzerinden sağlanan avantajları kullanarak iş adamlarımıza gerekli çağrıyı yaptık. Kısa sürede Van'da bu çağrımızın karşılık bularak, aktif 5 bin 600 üyemizin 6 bin istihdam yaratmasını bekliyoruz' Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bozkurt: 'Somut olarak şu ana kadar Van'da yatırım kararı alan sadece iki yatırımcıyla hedeflediğimiz 2 bin 500 istihdam. Yine ilgili bakanlıkla Van'daki istihdamın artırılması için bir formül içindeyiz' İşKur İl Müdürü Serçe: 'İstihdam seferberliği dolayısıyla bu yıl içinde il ve kurum olarak artı 10 bin ve üstü istihdam hedefliyoruz. İş adamlarının sağlayacağı katkı ve yapacağı yatırım, bizi hedefimizin üzerine çıkaracaktır' MÜSİAD Van Şube Başkanı Aras: 'Cazibe Merkezleri Programı ile bölgeye yatırımcı çekerek bunun üzerinden bir istihdam yaratmayı planlıyoruz. İş çevreleriyle gerekli görüşmeleri yapıyoruz'

MESUT VAROL - Van iş dünyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'istihdam seferberliği' çağrısına destek için kolları sıvadı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Nejdet Takva, AA muhabirine, istihdam seferberliği çağrısının bölgedeki işsizlik sorununu önemli oranda çözeceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, ticaret ve sanayi odalarının Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) üzerinden istihdam sağlamasına yönelik bir çalışma başlatıldığını anımsatan Takva, bu kapsamda Van'da uzman personelle işverenleri bilgilendirdiklerini anlattı.

Takva, işsizlik sorununun son dönemlerde ülkenin en önemli meselesi haline geldiğini belirterek, şöyle dedi:

'Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Türkiye ortalamasının da üzerinde genç ve işsiz bir nüfusun olduğunu belirtmek gerekir. Bu, hepimizin ortak sorunudur. Bu istihdam sorununu ortadan kaldıracak yaklaşımlara hepimizin ihtiyacı var. Bu nedenle ekonomi şurasının temelini oluşturan en önemli yaklaşım Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrıydı. Bizler de bu çağrıya en az artı 3 istihdam sağlayacağımızı ifade ettik.'

- 'Piyasanın canlanması için insanlara iş ve aş temin etmemiz gerek'

Sağlanacak destekler kapsamında istihdam sorununu ortadan kaldırmak için üyeleriyle çalışma başlattıklarını ifade eden Takva, şunları söyledi:

'İş-Kur destekleriyle istihdam üzerinden sağlanan avantajları kullanarak iş adamlarımıza gerekli çağrıyı yaptık. Kısa sürede Van'da bu çağrımızın karşılık bularak, aktif 5 bin 600 üyemizin 6 bin istihdam yaratmasını bekliyoruz. Özellikle iç piyasanın canlanması için insanlara iş ve aş temin etmemiz gerek. Bu, sadece özel sektörün görevi değil, kamunun da bu anlamda elini taşın altına koyması gerekiyor. Yasal düzenlemeler bu konuda birtakım iyileştirmeler öngörüyor. Bunun en önemli yanı işveren üzerindeki vergi yükünün azaltılmasıdır. Bu anlamda bunu çok olumlu buluyoruz.'

Van Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da istihdam seferberliğiyle hedeflenenin bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını, işsizlik ve yoksulluğu ortadan kaldırmak olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına yüzde 100 istihdamla cevap vereceklerini ifade eden Bozkut, şöyle devam etti:

'Somut olarak şu ana kadar Van'da yatırım kararı alan sadece iki yatırımcıyla hedeflediğimiz 2 bin 500 istihdam. Yine ilgili bakanlıkla Van'daki istihdamın artırılması için bir formül içindeyiz. Van'ın Cumhurbaşkanımıza cevap olabilmesi, hükümetin bölgemizdeki işsizliği, yoksulluğu ortadan kaldırarak, güvenlikteki algıyı da ortadan kaldıracak olması önemlidir. Ekonomi aktörleri ve sanayiciler olarak maksimum düzeyde buna hizmet etmeyi görev biliyoruz.'

- 'Artı 10 bin ve üstü istihdam hedefliyoruz'

İş-Kur İl Müdürü Mehmet Salih Serçe de istihdam seferberliği kapsamında işverenleri ziyaret ederek, yüzde 100 destek almaya çalıştıklarını, bu kapsamda bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini anlattı.

Cazibe Merkezleri Programıyla bölgeye ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Serçe, şöyle dedi:

'İstihdam seferberliği dolayısıyla bu yıl içinde il ve kurum olarak artı 10 bin ve üstü istihdam hedefliyoruz. İş adamlarının sağlayacağı katkı ve yapacağı yatırım, bizi hedefimizin üzerine çıkaracaktır. Şu ana kadar yaklaşık 900 milyon lira yatırım talebi var. Bu da şehrimize yatırım konusunda ciddi bir hareketlilik kazandıracak. Zaten bu husus istihdamı da beraberinde getirecektir. İnşallah yapacağımız iş başı eğitim programlarıyla da işsizlik sorununu ortadan kaldıracağız.'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Abdullah Aras da istihdam seferberliğinin önemine işaret etti.

'Cazibe Merkezleri Programıyla bölgeye yatırımcı çekerek bunun üzerinden bir istihdam yaratmayı planlıyoruz. İş çevreleriyle gerekli görüşmeleri yapıyoruz.' diyen Aras, 'Bu, memleketin en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biridir. Bölgemizde işsizlik diğer bölgelerden çok daha fazladır. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın çağrısını çok önemli buluyoruz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA